Centenars de bombers de tot el país reivindiquen a Madrid una llei de coordinació d'emergències
Asseguren que s'haurien mobilitzat més ràpid als efectius de bombers si haguera entrat en vigor esta llei, paralitzada al Congrés des del 2018
Organitzada per la Coordinadora Unitària de Bombers Professionals, han sigut centenars els professionals d'este col·lectiu que s'han manifestat a Madrid esta vesprada per a reivindicar una llei de coordinació d'emergències. Molts han estat donant suport a totes les víctimes de la DANA de València, i asseguren que moltes de les negligències es podrien haver evitat si ja haguera entrat en vigor esta llei.
Critiquen que la proposta, registrada per primera vegada al Congrés el 2018, ha estat paralitzada des d'aleshores i remarquen que la llei podria millorar significativament la resposta dels equips de salvament i d'emergències.
A la manifestació han acudit bombers de totes parts d'Espanya. Manuel Marín, del cos de bombers de Badajoz, diu: “Nosaltres vam estar cinc dies a Catarroja, vam veure una situació molt complicada per als veïns de la zona i esta llei hauria sigut una millora enorme”. Pel consorci de Jaén, Ana María Sánchez, afirma que “amb esta llei ens hauríem pogut mobilitzar tots, però per temes legals no ens van deixar anar-hi”.
Bombers i voluntaris de València també han participat en la manifestació. Diuen que l'avís va arribar tard i que, amb esta llei, s'haurien pogut mobilitzar molt més ràpid. Andrés Abril, bomber de l'aeroport de València, afirma que “a nosaltres en cap moment se'ns va arribar a activar i al final vam decidir gestionar-nos pel nostre compte" i sentencia que "vam anar un col·lectiu de trenta bombers a actuar de forma voluntària i altruista". Abril apunta a més que, “si hi haguera hagut esta llei de coordinació bàsica de bombers, hauríem pogut actuar de forma ràpida i eficaç". Denuncien que, a pesar que tenien un poble afectat a dos quilòmetres de l'aeroport, "no vam poder actuar”.
Pel Consorci de Bombers de València, Ángel San José assegura que “des d'un primer moment el Consorci de València va estar activat, però la resta de serveis de la Comunitat no vingueren fins a l'endemà. L'avís va arribar tard i no es van activar els mitjans que feien falta. Amb esta llei, si haguérem tingut un cos únic en els primers minuts, hauríem tingut gent i hauríem salvat més vides. En l'àmbit estatal, el mateix: en lloc de tres o quatre dies que han tardat alguns serveis a vindre, haurien tardat dotze hores", afirma.