La campanya de la carxofa del Baix Segura comença amb una caiguda del 25% en la producció
Aquest dilluns s’ha fet el tall de la primera carxofa de la temporada, amb la xef Aurora Torres com a padrina
Ni plou ni fa fred i hi ha poca aigua per a regar, i això farà que la producció de carxofa al Baix Segura caiga aquesta temporada un 25%. Se'n colliran unes 20.000 tones, unes 6.000 tones menys que l'any passat. “La temperatura i el clima estan trencant totes les carxofes”, lamenta l’agricultor de Daia Vella, Antonio Alberca.
Aquesta hortalissa d'hivern necessita temperatures baixes i aigua, dos elements que els agricultors esperen per a tirar avant aquesta collita tan important per a l'economia de la comarca. En els últims deu anys, la superfície cultivada a la comarca ha augmentat un 40%, però està frenant-se, sobretot, per la incertesa de si hi haurà aigua. “Necessitem aigua i, de qualitat, i a preus en molts casos assequibles”, ha sentenciat el president de l'Associació Carxofes del Baix Segura, Antonio Hurtado.
Un cel nuvolat, però sense que caiguera una gota d'aigua, ha acompanyat el tall de la primera carxofa del Baix Segura de la temporada. La xef Aurora Torres n'ha sigut la padrina. “Representa una feina dels agricultors i un deure dels cuiners de continuar cuinant-la i posant-la de moda”, assegura.
L'associació de productors treballa per a situar la carxofa del Baix Segura en l'alta cuina i ja han aconseguit el premi al millor producte agroalimentari.