La calor d’aquesta setmana provocarà l’evaporació de 1.500 milions de litres d’aigua dels embassaments

Segons les dades facilitades per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, equivalen a 120 piscines olímpiques

La calor d’aquesta setmana provocarà l'evaporació de 1.500 milions d’aigua dels pantans / À Punt NTC

Les previsions meteorològiques són calor i més calor fins a l'1 de maig, quan està previst que puga acabar aquest episodi inusual de temperatures extremes. El Ministeri de Sanitat ha acordat amb les comunitats autònomes avançar, per segon any consecutiu, el Pla Nacional d'Actuacions Preventives pels efectes de l'excés de temperatures sobre la salut al 15 de maig. 

Però aquesta sequera no només afecta les persones, el camp i la ramaderia també pateixen perquè sense pluja i amb tanta calor l’aigua dels embassaments s’evapora a velocitats típiques de l’estiu.

À Punt Notícies ha visitat l'estació meteorològica de l'embassament d'Alarcón (Conca), el més gran de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a esbrinar quanta aigua es perd en un pantà com aquest. Segons l’eina que utilitzen per a mesurar-ho —un tanc d'evaporació— en les últimes 24 hores s'han perdut 5,7 litres d’aigua per metre quadrat.

El director tècnic de la Confederació, Manuel Torán, afirma que és molt. En un dia, en tota la conca del Xúquer s'evaporen més de 120 piscines olímpiques. De mitjana, diàriament, es perden 380.000 metres cúbics, que són 380 milions de litres. “És una barbaritat d'evaporació al dia”, assegura.

Aquesta quantitat suposa un 0,02% del total d'aigua embassada. És a dir, que l'evaporació d'aquesta setmana equival a un terç de l’aigua que es va consumir la setmana passada en tota la conca. Però Torán insisteix que l'evaporació està sent “molt, molt important i molt forta”. I equivalent als nivells que s’assoleixen a l’estiu. 

A més, no és l'única pèrdua d'aigua als embassaments. A l'evaporació s'han de sumar les pèrdues per infiltració, explica el director de la Confederació. El que s’evapora va a parar als núvols i el que es perd per infiltració acaba als aqüífers, aclareix. 

Segons totes les previsions, l'estiu es presenta complicat pel que fa a les temperatures, però la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té previst servir l'aigua necessària per a consum humà i el regadiu. I és que, gràcies a l'aportació extraordinària de l'any passat “estem en una situació envejable respecte de la resta del territori de l'Estat”, assegura Torán. 

De fet, la del Xúquer és la segona confederació amb millors reserves d'Espanya. Però, malgrat això, fa falta que ploga perquè aquesta sequera prolongada està afectant econòmicament molts sectors. 

També et pot interessar

stats