Treball, sindicats i patronal es reuneixen de nou per a intentar pactar la reducció de jornada
Díaz subratlla que prompte eixirà a la llum l'avantprojecte de llei i "que si la patronal no vol avançar, ells sí que ho faran"
El Ministeri de Treball i els agents socials afronten este dilluns una nova reunió sobre la reducció de la jornada laboral en un ambient cada vegada més tens. En l'última reunió, el departament de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va llançar un ultimàtum als empresaris perquè portaren propostes per escrit per a esta reunió, però, en principi, els empresaris no ho contemplen.
La reducció de jornada, la mesura més rellevant de les que estan sobre la taula, va començar a negociar-se a principis d'any entre el govern espanyol, la patronal i els sindicats. A mitjan juny, el Ministeri de Treball va manifestar la falta d'avanços i va decidir accelerar els treballs per a intentar portar com més prompte millor una proposta legislativa per a retallar les quaranta hores setmanals vigents de jornada màxima i deixar-les en 38,5 enguany i en 37,5 el 2025.
L'objectiu prioritari del Ministeri de Treball és complir amb este compromís recollit en l'acord de govern del PSOE-Sumar.
La CEOE li diu a Treball que "faça el que haja de fer"
Esta mateixa setmana, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reiterat el rebuig de la patronal a reduir la jornada per llei i ha instat el govern espanyol a fer "el que haja de fer". "Pretenen que allò que hem parlat en les taules ho posem per escrit perquè diguen que no", advertia esta setmana en declaracions als mitjans.
La CEOE va reunir dijous la Comissió de Treball i Seguretat Social per a abordar la proposta de Treball. En la trobada, segons diverses fonts, van acordar que durien propostes a la reunió de dilluns, però de manera oral, no per escrit. Unes peticions que podrien abordar, entre altres assumptes, un augment del topall màxim d'hores extra o donar més temps a determinades empreses i sectors per a aplicar la reducció.
Els empresaris temen l'impacte de la reducció, especialment en les pimes, i recorden els problemes de vacants o de productivitat que afecten el teixit empresarial. Els sindicats UGT i CCOO, que sempre han mostrat la seua preferència per pactar este canvi amb les patronals CEOE i Cepyme, valoren la proposta de Treball.
Millores en l'ocupació parcial i més sancions
En la seua proposta, el Ministeri de Treball va tancar la porta a una de les peticions de la patronal, que era ampliar el nombre màxim d'hores extres permeses per llei, i va concretar alguns aspectes com la compensació en ocupacions parcials o el reforç de les infraccions.
En concret, donava la possibilitat que els treballadors a temps parcial mantingueren les jornades actuals, percebent a canvi un increment salarial proporcional, així com endurir les sancions per incompliment de la jornada.
La reforma també contempla canvis en el registre horari, que seria digital, de manera que Inspecció de Treball hi poguera accedir en temps real i de manera telemàtica.
Díaz subratllava esta setmana que "prompte" portarà al Congrés l'avantprojecte de llei per a reduir la jornada laboral i ha avançat un acord "imminent", estiga o no d'acord la patronal. "Si la patronal espanyola no vol avançar, nosaltres sí que ho farem".