Toni Gaspar: "Hem donat per condemnada molta gent que després el jutge ha deixat lliure. Això ho hauríem de vigilar"

El president de la Diputació de València carrega en Les notícies del matí contra la judicialització de la vida política i reivindica la presumpció d'innocència

02.02.2022 | Entrevista LNM Toni Gaspar

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar (PSPV) carrega contra la judicialització de la vida política. Ho ha fet en 'Les notícies del matí' a propòsit de la denúncia del PP davant del Tribunal Constitucional contra els fons de cooperació municipal de la Generalitat. Entenen que atempten contra l'autonomia d'altres institucions i particularment de la Diputació d'Alacant, que lidera el cap de la formació a la Comunitat Valenciana Carlos Mazón. "Deuen estar fins al pirri de tots nosaltres, els jutges i la justícia", ha afirmat Gaspar en els micròfons d'À Punt, on ha defés la utilitat dels fons per als ajuntaments amb la mateix insistència amb què ha criticat que els partits porten als tribunals les decisions del poder legislatiu. "Al final no farà falta política. Caldrà posar molts jutges i que abans de fer qualsevol cosa ens diguen què hem de fer. Perquè com tot acaba en els tribunals...", ha raonat.

"Els polítics estem per a fer política. Quan es posen a fer de jutges no tenen afany de justícia, sinó de Twitter, de protagonisme, i a veure si es carreguen l'altre", ha dit Gaspar en una crítica generalitzada als partits, no només al PP, que ha acompanyat d'una reivindicació de la presumpció d'innocència.

"Hem donat per condemnada molta gent que després el jutge no ha condemnat. Això ho hem de vigilar... ningú ha dit mea culpa ni 'demane disculpes'", ha afirmat el president de la Diputació de València, sense nomenar un cas específic, però amb la proximitat, per institució, del pròxim judici de l'excúpula de la corporació provincial per la contractació de directius a l'empresa p pública Divalterra en el marc del cas Alqueria, que afecta el seu predecessor Jorge Rodríguez. Recentment l'Audiència de València ha rebutjat que declaren com a testimonis en la causa Gaspar i l'exalcaldessa de Gandia i actual ministra de Ciència i Innovació Diana Morant.

Els polítics que es posen a fer de jutges no tenen afany de Justícia, sinó de Twitter, de protagonisme, i a veure si es carreguen l'altre

"En els últims anys i sí, ahí vam començar nosaltres, la banda de l'esquerra, ens vam dedicar, no sé, si potser no teníem imaginació per a fer política, ens dedicàrem a fer justícia, i això no fa falta que diga com està eixint tot, i no anem ni per la meitat de la telenovel·la... és molt perillós", ha arribat a dir Gaspar. Posteriorment, ha matisat les paraules i ha advertit que es referia al fet que "l'única acció de fiscalització nostra [pels polítics] no pot ser en els tribunals. La tasca per la qual t'han escollit és fer propostes. I si detectes delictes, sí, anar i denunciar-los".

La previsió era liquidar Divalterra el 31 de març i es complirà

El cap de la corporació provincial de València ha recordat que aquesta tesi ja la mantenia abans d'incorporar-se al càrrec, com a diputat de l'oposició, i que per això la diputació no està personada en cap causa judicial que afecta la institució, començant per Alqueria. Entén que la Fiscalia ja defén els interessos de les institucions públiques i que per això, una vegada prestada la col·laboració que puguen demanar els jutges, la institució ha d'eixir de la causa.

També ha explicat que tot i les complicacions del procés, la Diputació de València ultima els preparatius per a l'extinció definitiva de Divalterra: "En aquest moment queden quatre o cinc treballadors empaquetant, arxivant i fent les ultimes funcions jurídiques per a la liquidació (...) La previsió era que s'acabaria el 31 de març i és es complirà"

Hi ha alcaldes d'Alacant que m'han dit 'no em pots posar en la teua província?'

Respecte dels fons de cooperació municipal, Gaspar ha lamentat la decisió de la Diputació d'Alacant, governada per Mazón, de no participar-hi per la implicació que té per consistoris de la província. I ha xifrat en 200.000 euros els diners públics que deixa de percebre cada xicotet municipi alacantí en relació amb un altre de València de la mateixa mida. La comparació l'ha fet respecte de Faura (Camp de Morvedre) el nucli urbà de 4.000 habitants que governa com a alcalde.

"Hi ha alcaldes [de les comarques d'Alacant limítrofes amb València] que m'han dit 'no em pots posar en la teua província?'. Si el president de la Diputació d'Alacant preguntara com volen rebre els fons tal volta es portaria uns sopresa", ha explicat l'alcalde de Faura, que ha defés que la majoria dels ajuntaments de València estan a favor de fons segons ha revelat una enquesta de la corporació. 

També et pot interessar

stats