Puig se suma a la demanda de Pedro Sánchez d'un 'pla Marshall' europeu

Segons el president de la Generalitat, Europa "es juga ara el ser o no ser".

VÍDEO | Puig se suma a la demanda de Pedro Sánchez d'un 'pla Marshall' europeu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una roda de premsa posterior a la reunió amb el president del govern i a la resta de presidents de les autonomies, ha reiterat la necessitat de seguir complint les instruccions de les autoritats sanitàries.

També ha manifestat el seu suport a la decisió de Pedro Sánchez de prorrogar l'estat d'alarma per segona vegada, ja que el confinament està donant "un resultat cada vegada més positiu". Per al cap del Consell és fonamental conjugar el confinament més ample possible amb la garantia d'una certa activitat econòmica.

Sobre els temes tractats en la reunió, el cap del Consell, ha afirmat que totes les comunitats autònomes estan d'acord que l'eixida de la crisi sanitària, ha de ser europea perquè "Europa és i ha de ser molt més que un mercat" i és ara quan "es juga el ser o no ser".

En aquest sentit, Puig ha manifestat que aquesta última setmana hi ha hagut nous moviments positius per part del Banc Central Europeu i la Comissió Europea amb l'anunci d'ajudes directes a l'ocupació de més de 100.000 euros.

A més, ha informat que coincideix amb Pedro Sánchez en la necessitat de posar en marxa un 'pla Marshall' en l'àmbit europeu per tal de superar la crisi econòmica que vindrà després de la crisi sanitària.

És per això que el cap del Consell ha decidit adreçar-se al Comité Europeu de les Regions i a totes les presidències de les diferents regions per a demanar-los que, des de l'àmbit més pròxim a la ciutadania, es faça palesa la necessitat d'una política europea per a la reconstrucció social.

En aquest sentit el president de la Generalitat també ha defensat que les comunitats autònomes participen en els acords anunciats pel govern espanyol similars als assolits amb els Pactes de la Moncloa. Puig ha defensat que “l’eixida d’aquesta situació catastròfica, la més catastròfica des de la Guerra Civil ha de ser des de la unió, des del consens i la concòrdia. Donem suport a un model de pactes que incloga els grups polítics, les comunitats autònomes i els agents socials i econòmics per a fer possible el renaixement de la Comunitat Valenciana i Espanya”. A més el president de la Generalitat ha informat que demà se celebrarà una reunió bilateral entre la Generalitat i el Govern d’Espanya per a tractar l’evolució de la crisi.

Puig ha volgut mostrar la seua solidaritat a les famílies i els sers estimats de les 623 víctimes mortals de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i especialment s’ha volgut adreçat als 2 professionals sanitaris morts. Respecte de l’evolució de la crisi del coronavirus, Puig ha remarcat que “hi ha motius per a l’esperança amb l’augment de les persones curades i la baixada de les persones ingressades”. Perquè aquesta corba acabe definint-se clarament a la baixa Puig ha demanat un nou esforç a la societat valenciana per a complir amb la pròrroga de l’estat d’alarma.

El president de la Generalitat també ha mostrat el suport de la Generalitat a la proposta feta pel govern espanyol de la creació de les anomenades “arques de Noé” per a acollir malalts lleus o asimptomàtics en situació de major confort i seguretat. En aquest sentit, Puig ha informat que demà posarà a disposició del govern de l’Estat un seguit d’instal·lacions públiques i privades amb aquest fi.

Finalment, pel que fa al material de protecció necessari per a enfrontar-se al pic de la pandèmia però també el procés de desconfinament progressiu, Puig ha informat que la Generalitat espera rebre diversos milions de mascaretes en enviaments corresponents a les compres a la Xina. El president ha explicat que “continuarem treballant en compres de material per a aconseguir la màxima quantitat de material, però també hem de fomentar-ne la fabricació pròpia. Aquesta línia de treball conjunt amb les empreses tèxtils està funcionant extraordinàriament bé i hem de continuar treballant perquè no és qüestió només de curt termini si no de mitjà i llarg termini. Si alguna cosa hem aprés d’aquesta pandèmica és la necessitat de poder fabricar aquests productes a casa nostra”.

També et pot interessar