La presidència espanyola de la Unió Europea considera que l’acord amb Mercosur és qüestió de setmanes

França demana temps, però Espanya és optimista pel que fa a Xile i espera aclarir els dubtes de Mèxic 

Visita a València dels ministres de Comerç de la UE
Visita a València dels ministres de Comerç de la UE / Juanjo Guillén (Efe)

La presidència de torn espanyola de la Unió Europea (UE) ha dit a València que tancar la part addicional de l'acord de comerç pot ser “qüestió de setmanes”,i que es quedaria preparat perquè es firme en la primera part del 2024, però França demana temps per a arribar a un pacte equilibrat.

La secretària d'Estat de Comerç en funcions d'Espanya, Xiana Méndez, ha afirmat en conferència de premsa que tancar la part addicional de l'acord de comerç pot ser “qüestió de setmanes”. “El temps que necessitem dependrà de com de fructíferes siguen les reunions setmanals, algunes presencials”, que representants de la Unió Europea i Mercosur tindran per a solucionar les seues divergències.

Les exigències de caràcter mediambiental i agrícola suscitades per França, Irlanda o els Països Baixos al principi d'enguany, han sigut ja rebutjades per Mercosur per considerar-les contràries als seus interessos.

Però Méndez ha informat, al final del consell informal de responsables europeus de Comerç celebrat a València, que la setmana que ve europeus i sud-americans tindran una reunió presencial, a més de les virtuals setmanals, per a parlar sobre “propostes concretes, així que el temps que necessitem són setmanes”.

Per la seua part, el ministre d'Indústria i Comerç espanyol en funcions, Héctor Gómez, a la seua arribada a la reunió havia reiterat que consideren que “es donen les condicions per a tancar aquest acord”. 

Així mateix, Gómez ha indicat que la presidència espanyola "està en contacte permanent", amb comunicacions setmanals, amb els socis europeus i amb els països sud-americans que integren Mercosur (l'Argentina, el Brasil, el Paraguai i l'Uruguai) per a "intentar aconseguir punts de trobada entre les diferències ja conegudes".

França demana temps per a tancar amb Mercosur

"Crec que sí que necessitem més temps per a assolir un acord i estar segurs que tenim les garanties mediambientals, és molt important que el tinguem, ha afirmat el ministre francés de Comerç Exterior, Olivier Becht, en arribar a la reunió.

Becht es referia així a les qüestions mediambientals vinculades a l'agricultura que París vol incloure en el pacte comercial amb aquests quatre països sud-americans, i que aquest ja han rebutjat i considerat una "línia roja" per als seus interessos.

El ministre ha indicat també que França vol que els Acords de París sobre el Canvi Climàtic (2016) "siguen inscrits com a clàusula essencial dels acords de comerç" i que "hi haja una alineació en el capítol de comerç i desenvolupament durable", tal com marca la nova política de la Comissió Europea sobre aquest aspecte, que inclou la possibilitat d'imposar sancions.

Els ministres europeus de Comerç, a més d'abordar l'estat de la negociació del seu acord amb Mercosur, revisaran la situació en la qual estan altres acords bilaterals amb països llatinoamericans com Xile i Mèxic, així com els que encara estan per tancar amb Austràlia o l'Índia, entre altres. 

Espanya és optimista per a tancar l'acord amb Xile

La presidència espanyola de la Unió Europea es mostra optimista per a tancar l'acord bilateral de comerç amb Xile abans que acabe enguany, i està a l'espera que Mèxic concrete els aspectes que susciten els seus dubtes en el pacte que els Vint-i-set negocien amb aquest país.

El ministre Héctor Gómez considera que l'acord bilateral de comerç UE-Xile "pot ser una realitat" aquest semestre de presidència espanyola, alhora que ha descartat que aquest i altres acords comercials que la Unió negocia puguen tindre efectes negatius per a la producció espanyola.

"En cap cas els acords comercials que estem articulant tindran conseqüències negatives per a la producció a Espanya o en aquesta comunitat autònoma", ha dit en al·lusió a la Comunitat Valenciana.

Respecte a l'acord bilateral entre la UE i Mèxic ha assenyalat que per part espanyola s'està fent un esforç "permanent i constant" amb el país llatinoamericà per a veure quins aspectes concrets vol abordar amb vista a ratificar el pacte l'any vinent.

Els aranzels de l'era Trump

Gómez també s'ha referit a les negociacions de la Unió i dels Estats Units sobre els aranzels imposats per Washington a les importacions d'acer i alumini europees, i ha indicat que pròximament les dues parts celebraran una trobada "amb la voluntat d'acostar posicions".

Aquest és un dels assumptes en l'agenda de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del seu vicepresident, Valdis Dombrovskis, al costat del president del Consell Europeu, Charles Michel, en la reunió que aquest divendres celebraran amb el govern dels Estats Units a Washington sobre la situació a Ucraïna, Orient Mitjà i diferents assumptes econòmics.

També et pot interessar

stats