L'Ajuntament d'Alacant aprova la implantació d'alts càrrecs amb l'acord del PP i Vox
L'oposició critica la falta de consens i que s'atorguen responsabilitats, dues coordinacions i una direcció general, a persones triades "a dit". Els sindicats de funcionaris han protestat en el ple
El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat la implantació i el règim retributiu del nivell directiu en l'organització interna del consistori, que suposa la creació de llocs d'alts càrrecs. Aquesta proposta ha tirat avant amb el suport del PP i Vox, després d'un acord a última hora entre tots dos. Per part seua, l'oposició d'esquerres ha tornat a mostrar el seu rebuig i ha criticat la "falta de diàleg" i els nomenaments "a dit".
L'acord del PP i Vox ha permés incloure d'urgència aquest assumpte en la sessió plenària i, en un inici, es crearan dues coordinacions i una direcció general.
El regidor d'Hisenda, Toni Gallego, ha defensat que l'estructura directiva és una eina "totalment normalitzada i d'eficàcia provada en la millora de la gestió municipal", al mateix temps que ha precisat que s'incloïen "les retribucions salarials màximes per als coordinadors i directors generals nomenats".
Així mateix, Gallego ha advocat per emprar aquest sistema per a situar Alacant "en igualtat de condicions" i que la ciutat faça "un gran pas avant sumant personal expert".
Protestes dels sindicats de funcionaris
Les intervencions de l'edil i posteriorment de la portaveu de Vox, Carmen Robledillo, les ha interrompudes en nombroses ocasions el públic del ple, format per sindicats de funcionaris de l'Ajuntament.
Amb crits de "caradura"', "Barcala, compleix la teua paraula"' o "'fora", a més dels sons de xiulets i sirenes, han retardat la continuïtat de la sessió.
Vox critica la "demagògia" de l'esquerra"
La portaveu de Vox ha criticat la "demagògia" de l'esquerra" i ha defensat que el seu partit "ha aconseguit que es reduïsquen les direccions generals".
Al mateix temps, ha afirmat que la implantació d'aquest nivell directiu és una "qüestió necessària". "Es tindrà en compte el currículum i l'experiència i així consta en l'acord signat", ha asseverat.
EU-Podem demana implantar primer la carrera professional
Quant a l'oposició, el portaveu d'Esquerra Unida-Podem, Manolo Copé, ha mostrat la seua "solidaritat total" amb els sindicats i ha censurat a l'equip de govern que "hi ha diners per al que volen", en relació amb la no implantació de la carrera professional, que reclamen els funcionaris. "Quan hi ha voluntat política, els terminis s'acurten extraordinàriament", ha ironitzat.
Així mateix, ha advocat per buscar consensos respecte a l'estructura directiva, que ha precisat que "ningú diu que no siga necessari reformar-la", però ha insistit a seguir els passos previs: "Primer implantar la carrera professional, així com motivar els nomenaments, reduir les direccions generals i les quanties, i crear places públiques per als llocs".
"Fa la sensació que necessiten comprar un govern perquè no són capaços de gestionar", ha acusat.
Compromís qualifica l'estructura directiva d'"engendre i govern paral·lel"
Per part seua, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, ha qualificat l'estructura directiva d'"engendre polític i govern paral·lel amb persones triades a dit" i s'ha preguntat quines seran les tasques dels regidors.
"Com pot ser que algú a dit ho faça millor que els funcionaris? Apliquen la carrera professional, formen els funcionaris i després triarem qui és millor entre ells, ja que aquesta gent ha demostrat en cent dies ser incompetent", ha asseverat.
El PSPV acusa l'alcalde d"ocultar el pla en les eleccions"
La portaveu del PSPV, Ana Barceló, ha acusat l'alcalde, Luis Barcala, d'"ocultar el seu pla en les eleccions" i ha criticat que el primer edil "intenta que un altre faça la seua faena i la de tots els seus regidors".
També ha censurat que els coordinadors i directors generals no acudiran a ple ni els podran "demanar responsabilitats, perquè no han sigut triats pels ciutadans", però, no obstant això, "els encomanaran funcions".
Dos coordinadors i una direcció de PGOU
Prèviament a la celebració del ple, el PP i Vox han assolit un acord sobre l'estructura directiva, que en un primer moment pretenia crear dotze llocs d'alts càrrecs, que integrarien dos coordinadors generals i deu directors generals.
No obstant això, després de l'acord entre el PP i Vox, en una primera fase, contempla el nomenament dels dos coordinadors generals d'aquest nivell directiu i de la direcció general de Planejament i del Pla d'Ordenació Urbana (PGOU), els candidats del qual ja han sigut definits.
Els següents llocs directius "s'aniran cobrint progressivament", a mesura que s'avalue als candidats corresponents i s'entenga "pertinent" la seua designació.
Respecte a les direccions generals de Serveis Centrals, Medi Ambient, Cultura i Esports i Innovació, l'acord en supedita la materialització al fet que, en el futur, "es consideren necessàries", després de comprovar el funcionament d'aquesta nova estructura organitzativa que "persegueix la millora de l'eficàcia en la gestió municipal i l'atenció als ciutadans".
En el transcurs d'aquestes converses també s'ha acordat a instàncies de Vox que els pressupostos municipals del 2024 han de recollir una partida "suficient" per a materialitzar un acord entre l'equip de govern i els sindicats i la "ràpida implantació" de la carrera professional dels funcionaris de l'Ajuntament.