La factura de la covid-19 a la Comunitat Valenciana s'estima en 2.741,4 milions d'euros

El 72% d'aquesta quantitat són fons que han assumit les conselleries de Sanitat, d'Educació i de Polítiques Inclusives

Un equip de sanitaris conversen en el punt de vacunació massiva habilitat a la Ciutat de les Arts de València, en una imatge d'aquest dissabte
Un equip de sanitaris conversen en el punt de vacunació massiva habilitat a la Ciutat de les Arts de València, en una imatge d'aquest dissabte / Biel Aliño (Efe)

La Generalitat ha destinat 2.741,4 milions d'euros en en els dos anys de pandèmia, una despesa que majoritàriament (el 72%) han assumit les conselleries de Sanitat (53,44% del total), d'Educació i de Polítiques Inclusives. Així ho han indicat fonts de la Conselleria d'Hisenda, que han precisat que la factura covid per a la Generalitat va ser de 1.227,9 milions en 2020 i que en 2021, segons el tancament provisional del pressupost, va ascendir a 1.513,5 milions, una xifra que podria augmentar una vegada liquidat l'exercici.

El govern espanyol va entregar al Consell 1.485,6 milions d'euros en 2020 i 1.400  milions en 2021 per a lluitar contra la pandèmia. Per tant, el Consell ha destinat 370,6 milions més de "despesa covid" dels rebuts, especialment per l'increment del personal sanitari i educatiu contractat per a lluitar contra la pandèmia i reforçar el sistema sanitari, gran part dels quals es convertirà en plantilla estructural.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha destacat "l'aposta" que va fer el Consell per "protegir els serveis públics fonamentals", i ha reivindicat que, "en els pitjors moments" de la pandèmia, es van posar "al costat de les persones" perquè les conseqüències d'aquesta "foren menors".

Personal i funcionament s'emporten el 64,5% de la despesa

Els capítols de despesa més significatius de la Generalitat per a atendre la pandèmia han sigut els de personal i els de despesa de funcionament, als quals ha destinat en total 1.768,3 milions d'euros, el 64,50% de la "despesa covid". La despesa corrent i de funcionament, amb la qual es va finançar el material sanitari per a lluitar contra el coronavirus (com ara els respiradors o les màscares) o la despesa farmacèutica, ha suposat 1.026,6 milions d'euros. S'inclouen en aquesta partida també el reforç dels equips de neteja d'hospitals, residències, centres escolars, transport públic, i dels equips de protecció dels sanitaris i sociosanitaris.

El capítol de despesa de personal, sobretot per a enfortir les plantilles dels serveis sanitaris, sociosanitaris i educatius, ha representat el 27,05% de la "despesa covid" de la Generalitat, amb 741,7 milions d'euros. Només la Conselleria de Sanitat va dedicar 586,1 milions al reforç del personal sanitari i 792,47 milions a l'aprovisionament de material sanitari, fàrmacs i equips de protecció, mentre que la d'Educació va dedicar 144,26 milions a contractar professors de reforç.

El 31% es destina a ajudes i subvencions

D'una altra banda, 840,77 milions d'euros, el 30,66% de la factura covid de la Generalitat, s'han destinat a ajudes i subvencions, com les del Pla Resistir per a garantir la liquiditat i la solvència de les empreses valencianes (686,31 milions), i a inversions en equips informàtics per al teletreball (154,46 milions).

Soler, que ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser de les primeres a posar en marxa línies d'ajudes específiques per als sectors més afectats, autònoms i treballadors en ERTO, ha indicat que a aquestes xifres cal sumar 312 milions concedits a través del Pla Resistir Plus amb fons del govern estatal.

Pel que respecta a les inversions directes, el Consell ha destinat 132,33 milions d'euros a noves infraestructures i immobilitzat per a la lluita contra la pandèmia, la majoria en la Conselleria de Sanitat (86,7 milions d'euros), seguida de la d'Hisenda (29,5 milions).

També et pot interessar

stats