Les distraccions al volant causen més víctimes que la velocitat

Contestar un whatsapp multiplica per 23 el risc de sinistre i parlar pel mòbil redueix a quasi la meitat la percepció dels senyals.

Cotxe sinistrat, en una imatge d’arxiu
Cotxe sinistrat, en una imatge d’arxiu

Les distraccions al volant, com per exemple respondre a un missatge, són la primera causa d’accidentalitat a la Comunitat Valenciana. Segons les dades facilitades pel delegat del Govern en la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio, les distraccions apareixen en el 44% dels accidents mortals en les carreteres, per davant de la velocitat inadequada.

A la província de València, la conducció distreta és la primera causa d’accidentalitat, amb un 48% de sinistres, per davant de la velocitat inadequada, amb el 20%, o l’alcohol i les drogues, que apareixen en un 10% dels casos. Aquestes xifres es tradueixen en 16 persones mortes per accident de trànsit el 2019 –un 36% menys que en el mateix període de l’any anterior–, 1 persona a Castelló –un 89% menys–, i 16 a Alacant, on es registra el mateix número de víctimes. “Qualsevol disminució no és suficient, no hem d’abaixar la guàrdia”, ha apuntat el delegat sobre el descens de les víctimes.

Parlar pel mòbil triplica el risc d’accident

Les dades amb les quals treballa la Direcció General de Trànsit (DGT) confirmen la perillositat del telèfon mòbil: contestar un whatsapp multiplica per 23 el risc de sinistre i atendre una telefonada el triplica. De fet, després d’un minut i mig de parlar pel mòbil, fins i tot amb mans lliures, es deixa de percebre el 40% dels senyals, i en el cas dels vianants també pot ser una de les causes d’atropellament.

Altres causes freqüents en la distracció són fumar al volant, cosa que pot provocar que es multiplique per 1,5% el risc de patir un accident, mirar o llegir un mapa, i fins i tot intentar expulsar un insecte del cotxe.

També et pot interessar

stats