El Congrés decideix aquest dimarts si convalida l'ús obligatori de la mascareta en exteriors
La llei també arreplega en el text regulacions sobre pensions i contractació de metges, que dificulten a l’oposició votar no a tota la norma
El ple del Congrés acull aquest dimarts el debat de convalidació del decret llei que obliga a l'ús de la mascareta en espais oberts, una mesura aprovada davant de la pujada de contagis de coronavirus per la variant òmicron i molt qüestionada per l'oposició.
L'executiu ha esgotat el termini per a convalidar aquesta norma, amb la finalitat d'assegurar-se els suports necessaris. La Constitució dona un termini de 30 dies hàbils perquè la Cambra ratifique els decrets llei, que estan vigents des de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) però, si no reben l'aval del ple del Congrés, queden derogats.
Així les coses, el Congrés no s'ha pogut esperar a debatre'l dijous –quan tradicionalment es discuteixen les iniciatives d'aquest tipus– i té previst pronunciar-se sobre el que fa a la mascareta en l'orde del dia del ple d'aquest dimarts.
La votació, condicionada pel contingut complet de la llei
Es dona la circumstància que aquesta llei inclou en el text dues regulacions sobre pensions i contractacions de sanitaris durant la pandèmia, situació que dificulta a la resta de grups polítics votar en contra de la normativa si només volen modificar l’ús de la mascareta.
La primera faculta als professionals de la medicina i la infermeria jubilats, que van ser contractats en centres sanitaris públics i privats durant la pandèmia, poder compatibilitzar aquestes tasques amb la seua pensió durant tot l’any. També permet, de manera temporal i transitòria, contractar especialistes en Ciències de la Salut amb titulació obtinguda fora de la UE.
La segona regulació preveu actualitzar amb l'IPC les pensions no contributives, les mínimes i les de viudetat, entre altres, mitjançant un únic pagament que els beneficiaris hauran de percebre abans de l'1 d'abril d'enguany.
D'antuvi, el PP ja ha avançat que no pensa donar suport al decret. Vox i Ciutadans també han mostrat el rebuig a la tornada de la mascareta, una posició a la qual es preveu que se sumen Fòrum Astúries i Unió del Poble Navarrés. Entre els habituals socis parlamentaris del Govern, ERC, el PNB i EH Bildu prefereixen reservar-se el sentit del vot. També ha rebut crítiques de formacions com Compromís i Més País, que podrien optar per l'abstenció, igual que altres socis habituals del Govern.