Cantó: "La foto de la signatura del pacte no esborra la mala imatge que han donat"

El síndic de Ciutadans ofereix a Puig un pacte si trenca amb el 'sanchisme', el nacionalisme i el populisme

VÍDEO | Cantó: \"La foto de la signatura del pacte no esborra la mala imatge que han donat\"

El segon a intervindre en el debat d'investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat ha sigut el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, que ha començat criticant el PSOE i el PP per l'espectacle "vergonyós" de veure'ls acusar-se mútuament. "Tots dos tenen raó, són tots dos responsables del mal finançament de la Comunitat Valenciana", ha dit.

Cantó ha destacat que la foto de la signatura del pacte de Botànic II no esborra la mala imatge que han donat aquests dies, amb Podem trencant la negociació. "Les polítiques no es negocien a crits, a crits es negocien poltrones i despatxos", ha dit. Així, ha assenyalat que han perdut el compte de les noves agències que crearan per a col·locar tots els seus amics.

El portaveu de la formació taronja ha recordat a Puig que ha estat governant els últims quatre anys i no en l'oposició, perquè "el seu discurs sembla el de la marmota". Segons Cantó, al PP se'l pot criticar de corrupció, balafiament i segrest de les institucions, però li ha preguntat a Puig: "No és corrupció el que ha succeït en Divalterra, un govern paral·lel per a esquivar la legalitat?". Així, li ha dit que demane perdó i que exigisca que n'aparten els responsables.

És per això que s'ha preguntat si no és balafiament elevar un 70% la despesa en alts càrrecs o que el Consell admeta que va gastar 1.130 milions d'euros més dels previstos, quan sap que la Comunitat Valenciana és la més endeutada en relació amb el seu PIB. "Què farà amb el deute i contra l'enxufisme que impera en el tripartit del govern valencià, ja que això també és un segrest de les institucions?", li ha preguntat a Puig.  Així, ha anunciat que registraran una llei per a evitar aquestes pràctiques, "perquè un carnet del PP, del PSC valencià, de Compromís o de Podem deixe de ser el millor currículum per a aconseguir un treball millor a la Comunitat Valenciana".

Cantó ha avançat les mesures de Cs contra el despoblament rural, les ajudes per a les famílies nombroses i als autònoms que tenen fills, entre altres. També ha tingut un record a les víctimes del Metro de València i li ha demanat a Puig que complisca la seua promesa de crear una agència per a la seguretat ferroviària.

Cantó ofereix a Puig un pacte si trenca amb el 'sanchisme', el nacionalisme i el populisme

El portaveu de Ciutadans a les Corts ha oferit al president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, un pacte per a negociar polítiques, "però no poltrones, si és valent i alça la veu contra el 'sanchisme' i s'allunya del nacionalisme de Compromís i el populisme de Podem". A més, ha acusat el candidat socialista de parlar del problema que és per a Europa el populisme de dretes, i ha afegit: “tinc moltes ganes d'escoltar-lo parlar del perill del nacionalisme i del populisme d'esquerres. El nacionalisme es converteix sempre en autoritarisme”.

Per altre costat, ha comentat que Puig amaga la desocupació amb ocupació pública, “que porta més deute”, mentre l'ocupació privada acumula tres trimestres consecutius destruint llocs de treball. Així mateix, ha destacat que la inversió estrangera s'ha reduït un 18% en l'últim any.

També ha parlat d'educació i ha explicat que volen implantar la llibertat dels pares valencians a triar la llengua en què eduquen als seus fills. "Deixen d'imposar el requisit lingüístic. Volem que un espanyol puga treballar lliurement a qualsevol lloc d'Espanya, ja n'hi ha prou de murs lingüístics". 

I un tema que ha alçat polseguera, quan ha dit que algun dia la ciència estudiarà aquest desordre neurològic que pateixen tots els de l'esquerra d'aquest país, "que els fa recordar vívidament un dictador de fa més de mig segle i oblidar els que, fins fa no res, assassinaven i ara accepten a les institucions", en referència a ETA.

"Vosté es creu que tenim preu?", ha preguntat al president de la Generalitat

Així mateix, ha acusat Puig d'oferir-los l'alcaldia d'Alacant a canvi que li donen suport per a la Diputació. "Ens diu fatxes i després ens entrega Alacant. "Vosté es creu que tenim preu?", ha preguntat al president de la Generalitat en funcions. 

Finalment, Toni Cantó ha avançat que exerciran una oposició "ferma i honesta", i que treballaran per a tots els valencians. "Vostés treballen només per als seus votants", li ha etzibat.

Puig contesta a Cantó que ha lluitat i lluitarà "contra la corrupció" 

Ximo Puig ha contestat a Cantó que el PSOE ha demostrat com ha tractat les víctimes d'ETA, "amb respecte", duplicant les ajudes a les associacions de víctimes i sempre defensant la dignitat d'aquells que han lluitat per la democràcia. De manera contundent i visiblement enfadat Puig ha dit que "és intolerable" escoltar les paraules de Cantó, quan ha estat en molts soterraments de companys assassinats per la banda terrorista.

D'altra banda, el candidat socialista ha respost al líder taronja que a ell no l'ha col·locat Pedro Sánchez, sinó el poble valencià, "ací no hi ha el centralisme democràtic que hi ha en altres partits com el seu". També ha dit a Cantó que Ciutadans són els únics teòricament liberals europeus que no tenen problema a pactar amb l'extrema dreta. 

Puig ha defensat la labor del Botànic i ha recordat que hi ha un milió i mig de persones que no han de pagar els medicaments, que els xiquets i les xiquetes tenen els llibres gratuïts, que són la comunitat on més ha crescut en despesa social o que ha duplicat les llistes de persones que estaven en dependència, entre altres accions. 

Quant a la corrupció, el president en funcions ha recordat que ha lluitat i lluitarà "contra la corrupció", però ningú no pot dir que no pateix cap cas. Puig s'ha defés de les acusacions de Cantó i ha dit que va prendre les mesures necessàries i que no tots són "iguals en la resposta a la corrupció".

També et pot interessar