Anticorrupció investiga el frau de l'aigua a Girona durant el mandat de Puigdemont
L'operació Aquarium pretén esclarir si era coneixedor de les suposades irregularitats en la gestió de la societat municipal.
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, podria ser imputat per delictes de prevaricació i malversació de cabals públics durant l'època en què fou alcalde de Girona. El jutjat d'instrucció número 2 de Girona l'investiga per irregularitats detectades en la gestió de l'empresa municipal que gestiona l'aigua, Agissa, entre 1998 i 2013.
A l'Ajuntament de Girona la Guàrdia Civil fa registres des d'aquest dimecres buscant documentació relativa al mandat municipal de Puigdemont. Uns altres dos consistoris, Salt i Sarrià de Ter també estan sent registrats en el context de la mateixa investigació. L'operació Aquarium, coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, es va posar en marxa al setembre de 2017 i està vinculada a la causa que intenta concretar si va haver-hi sobrecost en la gestió publica de l'aigua a Girona.
El jutge Manuel Marcelo imputa a l'expresident delictes comesos presumptament quan estava al capdavant de l'organisme públic entre els anys 2011 i 2016, coincidint amb l'última etapa investigada de gestió d'Agissa i abans que fóra nomenat president de la Generalitat. El suposat frau es remunta a l'etapa de l'alcalde socialista Quim Nadal i va continuar quan Carles Puigdemont va ser regidor d'aquesta localitat.
La recerca se centra en la renovació del contracte de subministrament d'aigua a Agissa en 2013. La investigació va començar amb la denúncia presentada per la CUP el 2015 contra càrrecs directius d'Agissa per irregularitats en la gestió de la societat municipal, entre els quals hi ha el conseller delegat de l'empresa, Narcís Piferrer.
Al setembre de 2017, la Guàrdia Civil ja va fer 15 registres. Els agents van entrar en les oficines de tres empreses vinculades a l'Ajuntament de Girona i en despatxos dels directius de la companyia. A més d'Agissa, la Guàrdia Civil va accedir a les seus de Girona SA i Prodaisa SA, empreses privades relacionades amb Agissa.
Girona SA és la propietària del 80% i Prodaisa és filial de la primera. Encara que les primeres diligències de la investigació les va obrir la Fiscalia Provincial de Girona, Anticorrupció la va assumir després que l'Agència Tributària emetera un informe per ordre del jutge del Vendrell, Josep Bosch, que instruïa el finançament il·legal de CDC –l'anomenat cas 3%–, i es van revelar irregularitats en la gestió d'Agissa. La instrucció del cas 3% està ara en mans del jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata.