Anticorrupció inicia un procediment per a recuperar els diners aconseguits fraudulentament per Cotino

30 min.
tp

Pablo Ponce, fiscal anticorrupció de València, ha explicat a Les notícies del matí que actualment la Fiscalia Anticorrupció de València investiga 10 o 12 casos de corrupció. I ha destacat el cas Taula (presumpta trama de corrupció que afecta l'Ajuntament de València, la Diputació i Ciegsa, l'empresa pública constructora de col·legis i en què hi ha vora tres milions d'euros presumptament saquejats) i el cas Erial (una gran trama de comissions il·legals derivades de presumptes adjudicacions fraudulentes del pla eòlic i de les llicències de les ITV de la Comunitat Valenciana) com els més complicats per la quantitat de gent implicada i per la gran quantitat de diners recuperats.

“La Comunitat Valenciana és una comunitat tradicionalment rica, on hi ha diners. I on hi ha diners és on més corrupció hi ha, igual que a Madrid o a Catalunya”, ha contextualitzat. Ponce ha remarcat que la corrupció existeix en tots els països, el que hauria de fer vergonya és no posar els mitjans per a combatre-la, ha dit. “La corrupció no es pot acabar, és inherent a la condició humana. Pensar que posarem fi a la corrupció és un poc ingenu”, ha advertit.

Al llarg de l'entrevista Ponce ha defés que en línies generals en cada cas s'intenta recuperar la major quantitat de diners possible, però ha recordat que no és fàcil en moltes ocasions. El fiscal ha recordat que aquests casos habitualment és denuncien una vegada passats, pels temps polítics, el que en dificulta la investigació. També ha detallat que en el cas Erial s'han recuperat ja al voltant de nou milions d'euros en metàl·lic, propietats i altres objectes. “S'ha treballat en equip, en secret i amb una col·laboració internacional”, ha remarcat. Ponce ha admés que el cas ha sigut complicat, però ha valorat el treball de l'UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. Per la seua banda, en el cas Cooperació ha admés que s'han recuperat menys diners, que no ha xifrat. “En cada cas anem aprenent”, ha admés.

Preguntat pel cas Alqueria (que investiga la suposada contractació irregular en Divalterra), la instrucció està finalitzada i l'instructor ha de decidir si sobreseu la causa o si dicta orde de procediment contra els investigats. I en el cas del procés sobre la visita del papa a València, Ponce ha dit que el codi penal permet recuperar els diners en cas que l'acusat haja mort (en referència a Juan Cotino, que va morir abans de la sentència). La herència de Cotino s'estima en més de deu milions i el fiscal ha dit que en el cas Erial, en el qual Juan Cotino estava investigat, s'ha iniciat el procediment per a recuperar els diners.

Reclamen més mitjans informàtics

Ponce també ha explicat que la corrupció "no té cap tipus de color" polític i ha demanat més mitjans, sobretot informàtics. "Tenim una mancança de sistemes informàtics, de software d'anàlisi", ha detallat encara que ha admés que s'ha millorat en aquest camp. "Necessitem més recursos", ha afegit.

Contingut disponible fins a: 09.12.2021
Continguts