Image

Una sala del Tribunal Europeu de Drets Humans / Adrian Grycuk

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya i estableix que cremar fotos del rei és llibertat d'expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per haver imposat pena de presó a dos manifestants que el 2007 cremaren una foto dels, en aquell moment, reis Joan Carles i Sofia. Un fet que el tribunal considera "una ingerència en la llibertat d'expressió que no va ser proporcional a l'objectiu perseguit".

L'Audiència Nacional va condemnar per aquests actes Enric Estern i Jaume Roura a quinze mesos de presó per injúries a la Corona, una pena que va ser substituïda per una multa de 2.700 euros per a cadascun. El Tribunal Constitucional va ratificar la condemna i la defensa dels encausats va presentar un recurs davant el Tribunal d'Estrasburg.

Ara, dos anys després, el TEDH considera de manera unànime que l'actuació dels manifestants va ser una protesta contra la visita dels reis, emparada per la llibertat d'expressió i pensament del dos joves. Per tant, condemna Espanya a indemnitzar els dos demandants amb la mateixa quantitat de la multa, més 9.000 euros en concepte de despeses i honoraris.

La sentència assegura que imposar una pena de presó per "un delicte comés en l'àmbit del debat polític" és contrari a la llibertat d'expressió i s'oposa a considerar els fets un delicte d'odi per una interpretació massa àmplia que "podria posar en perill el pluralisme, la tolerància i l'esperit d'obertura". El TEDH posa de manifest que, després de la crema de la foto, no hi hagué conductes violentes ni problemes d'orde públic.