El papa Francesc demana reunir-se amb Putin a Moscou

El pontífex va sol·licitar una reunió per demanar la pau a Ucraïna, però encara no ha rebut resposta des del Kremlin

El papa Francesc en una imatge d'arxiu
El papa Francesc en una imatge d'arxiu / Reuters

El papa Francesc ha revelat que ha demanat viatjar a Moscou per a reunir-se amb Vladímir Putin, per a demanar-li que detinga la guerra a Ucraïna. En una entrevista que publica aquest dimarts el diari Corriere della Sera el pontífex assegura també que encara no ha rebut resposta des del Kremlin.

El papa explica que mentre sí que ha conversat amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, encara no ha parlat amb Putin, de qui va rebre una telefonada al desembre pel seu aniversari. El papa conta que després de vint dies de guerra (aquest dimarts ja fa setanta dies) va demanar al cardenal secretari d'Estat, Pietro Parolin, que enviarà al president rus el missatge que estava disposat a anar a Moscou.

"Per descomptat, era necessari que el líder del Kremlin permetera algunes finestres. Encara no hem rebut resposta i continuem insistint, encara que tem que Putin no pot i no vol tindre aquesta reunió ara mateix", ha explicat el pontífex.

El papa també ha confirmat que no anirà a Ucraïna ara per ara. "Sent que no he d'anar. Primer he d'anar a Moscou, primer he de reunir-me amb Putin. Però jo soc sacerdot, què puc fer? Faig el que puc. Si Putin obrira la porta...", ha manifestat.

Segons el Corriere della Sera, la preocupació del papa Francesc és que Putin, de moment, no es detindrà. Respecte al paper de l'OTAN en aquest conflicte, el papa afirma que no sap si l'"enuig" de Putin va ser provocat per la presència de l'Aliança Atlàntica a les portes de Rússia, però creu que "sí que el va facilitar".

Sobre si és lícit l'enviament d'armes per part dels països a Ucraïna perquè es defensen de la invasió, el papa diu que no és capaç de respondre i ha afegit: "Estic massa lluny de la pregunta de si és correcte proveir els ucraïnesos. El que és clar és que en aquesta terra s'estan provant armes. Els russos ara saben que els tancs serveixen de poc i estan pensant en altres coses. Les guerres es lliuren per a això: per a provar les armes que hem produït".

Segons Francesc, "aquest va ser el cas que es va donar de la Guerra Civil espanyola abans de la Segona Guerra Mundial".

"El comerç d'armes és un escàndol, pocs s'hi oposen. Fa dos o tres anys va arribar a Gènova un vaixell carregat d'armes que va caldre traslladar a un gran vaixell de càrrega per a transportar-les al Iemen. Els treballadors del port no volien fer-lo. Van dir: pensem en els xiquets de Iemen. És una cosa xicoteta, però un bonic gest", ha afegit.

El pontífex ha negat que el cap de l'Església ortodoxa russa, el patriarca Kirill, puga col·laborar a detindre a Putin perquè en la conversa per videoconferència que van tindre, "els primers vint minuts em va llegir totes les justificacions de la guerra".

"Tenia una reunió programada amb ell a Jerusalem el 14 de juny. Seria el nostre segon cara a cara, res a veure amb la guerra. Però ara ell també està d'acord que reunir-se podria ser un senyal ambigu", ha explicat.

El pontífex revela també en l'entrevista que en la seua trobada recent amb el president hongarés, Viktor Orbán, aquest li va assegurar que els russos "tenen un pla i que el 9 de maig tot haurà acabat".

"Espere que així siga, així entendríem també la velocitat de l'escalada d'aquests dies. Perquè ara no és només el Donbass, és Crimea, és Odessa, li està llevant l'accés de la mar Negra a Ucraïna, això és tot. Soc pessimista, però hem de fer tots els gestos possibles per a detindre la guerra", ha destacat.

També et pot interessar

stats