L'organització japonesa Nihon Hidankyo, Premi Nobel de la Pau 2024

Amb motiu d'este guardó, el Comité Nobel Noruec desitja a més reconèixer "un fet encoratjador" enmig de les tensions geopolítiques actuals: el fet que "cap arma nuclear ha sigut utilitzada en una guerra en quasi huitanta anys"

Premi Nobel de la Pau
Premi Nobel de la Pau / Nobel Prize

L'organització japonesa Nihon Hidankyo és la guanyadora del Premi Nobel de la Pau 2024 "pels seus esforços per a aconseguir un món lliure d'armes nuclears i demostrar a través de testimonis que les armes nuclears mai han de tornar a utilitzar-se", segons ha anunciat este divendres el Comitè Nobel Noruec, amb seu a Oslo.

En concedir el Nobel de la Pau d'enguany a esta organització, el comité desitja honrar a tots els supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki el 1945 –també coneguts com a hibakusha– que, "malgrat el sofriment físic i els dolorosos records, han decidit utilitzar la seua costosa experiència per a cultivar l'esperança i el compromís per la pau". "Ells ens ajuden a descriure l'indescriptible, a pensar l'impensable i a comprendre d'algun mode l'incomprensible dolor i sofriment causats per les armes nuclears", ha assenyalat el comité.

Amb motiu de la concessió del Nobel de la Pau d'enguany, el comité desitja a més reconèixer "un fet encoratjador" enmig de les tensions geopolítiques actuals, el que "cap arma nuclear ha sigut utilitzada en una guerra en quasi huitanta anys". "Els extraordinaris esforços de Nihon Hidankyo i altres representants dels hibakusha han contribuït en gran manera a l'establiment del tabú nuclear. Per això, resulta alarmant que hui dia este tabú contra l'ús d'armes nuclears es trobe sota pressió", ha afegit el comité.

L'amenaça que viu un planeta amb una creixent potència nuclear

"Les potències nuclears estan modernitzant i millorant els seus arsenals; nous països semblen estar preparant-se per a adquirir armes nuclears; i s'amenaça d'utilitzar armes nuclears en guerres en curs. En este moment de la història de la humanitat, val la pena recordar què són les armes nuclears: les armes més destructives que el món haja vist mai", ha emfatitzat.

L'any vinent es compliran huitanta anys des que dues bombes atòmiques estatunidenques van matar uns 120.000 habitants d'Hiroshima i Nagasaki, van recordar a Oslo. A més, un nombre comparable va morir per cremades i lesions causades per la radiació en els mesos i anys següents. El comité recalca així mateix que "el destí dels que van sobreviure als inferns d'Hiroshima i Nagasaki (...) es va ocultar i es va desatendre durant molt de temps".

Toshiyuki, supervivent: "Espere que el guardó done més pes al missatge antinuclear"

El supervivent a la bomba atòmica Mimaki Toshiyuki, representant de l'organització japonesa Nihon Hidankyo guardonada, ha confiat que el guardó "done més pes" al missatge antinuclear que promouen.

Nihon Hidankyo és una agrupació fundada el 1956 pels hibakusha o supervivents de les bombes atòmiques llançades pels Estats Units sobre Hiroshima i Nagasaki onze anys abans, i des de llavors ha treballat per difondre els testimonis dels afectats per tot el món i per promoure un món lliure d'armes nuclears. "Crec que en rebre este premi tan gran, les nostres paraules podran tindre més pes", ha dit en una compareixença davant dels mitjans locals. Toshiyuki tenia tres anys l'agost del 1945, quan la primera bomba nuclear de la història va ser llançada sobre la ciutat on residia amb la seua família.

També et pot interessar

stats