Els 'jupetins grocs' més violents tornen a actuar a París
La policia ha impedit que els manifestants s’acostaren a la catedral de Notre-Dame i als Camps Elisis
Nova jornada d’enfrontaments entre els manifestants i la policia a París. Grups de jupetins grocs han assaltat botigues i han cremat vehicles durant la vesprada. Notre-Dame ha estat present en les protestes.
Entre les pancartes exhibides hui es podia llegir alguna crítica a les prioritat en les despeses: "Milions d’euros per a Notre-Dame de Paris. I els pobres?".
Altres s’expressen per mitjà de l’assalt a les botigues o amb el foc. Els vehicles aparcats al carrer han tornat a ser l’objectiu. Els més violents han tornat a desafiar la policia a París a la zona de la plaça de la República. Hi ha hagut moments en què els manifestants han carregat obertament contra la policia.
Les forces de l’orde han tornat a blindar els Camps Elisis i l’Arc del Triomf. Hui també s’havia prohibit que els jupetins grocs es manifestaren per les immediacions de la catedral de Notre-Dame, que es va cremar dilluns passat.
Esta vesprada el Ministeri de l'Interior ha xifrat el nombre de manifestants que han tornat al carrer per a reclamar canvis en les polítiques socials en vora 30.000 a tot França, 9.000 dels quals a París.
Una xifra que està lluny dels 300.000 que s’aplegaven en el començament del moviment ara fa cinc mesos. De policies, se n'han mobilitzat 60.000 a tot França. Les persones detingudes no han arribat a dues-centes. Manifestacions, amb menor participació, n'hi ha hagut també a Tolosa de Llenguadoc, Montpeller i Bordeus. Estan lluny dels vora 300.000 que es concentraven al començament del moviment dels jupetins grocs, ja fa cinc mesos.
Un ‘gran debat’ per a contrarestar els ‘jupetins’
El moviment ha perdut força, però preocupa a les autoritats la persistència temporal de les protestes. Unes protestes que han tractat de capitalitzar en alguns moments l’extrema dreta de Marine Le Pen i l’esquerra radical de Jean-Luc Mélenchon.
El president Emmanuel Macron ha tractat de contrarestar els descontents amb el procés que va anomenar gran debat, una sèrie d’actes públics per tot França, dirigits sobretot a representants institucionals i sectorials. El procés havia d’acabar dilluns passat, amb una intervenció pública en què Emmanuel Macron hauria presentat conclusions i propostes. Però l’incendi de Notre-Dame va forçar l’ajornament de la intervenció presidencial, que s’ha anunciat per a dijous vinent.