Els Estats Units, pendents d’una fuita en una central nuclear xinesa

L’empresa francesa que gestiona la planta de Taishan adverteix d’una "amenaça radiològica imminent", però la l'administració de Biden creu que la instal·lació no està en un "nivell de crisi"

Una central nuclear xinesa, en una imatge d'arxiu
Una central nuclear xinesa, en una imatge d'arxiu

Els Estats Units estan pendents d’una fuita en una planta d’energia nuclear de Taishan, a la província xinesa de Guangdong. El govern nord-americà avala un informe que recull aquest incident, després que una empresa francesa, Framatome, que és propietària en part de la central i ajuda a gestionar-la, va advertir d’una "amenaça radiològica imminent", segons ha informat la cadena televisiva CNN.

Aquesta empresa ha advertit que l'autoritat de seguretat xinesa estava elevant els límits acceptables per a la detecció de radiació fora de la planta d'energia nuclear de Taishan per a evitar haver de tancar-la. Així ho afirma l'empresa francesa en una carta enviada al Departament d'Estat dels EUA a la qual ha accedit la CNN.

Malgrat l'alarmant notificació de la companyia francesa que gestiona la central, l'administració que presideix Joe Biden creu que la instal·lació encara no es troba en un "nivell de crisi".

Els funcionaris nord-americans consideren que la situació de la central de Taishan no suposa, ara per ara, una amenaça greu per a la seguretat dels treballadors de la planta o la ciutadania.

No obstant això, resulta molt inusual que una empresa estrangera tracte de buscar ajuda en el govern dels EUA mentre el seu soci estatal xinés encara no ha reconegut que existeix un problema. Aquest escenari podria posar els EUA en una situació complicada si la fuita continua o s'agreuja sense ser reparada, segons argumenta la CNN.

La preocupació de l'administració de Biden per l'incident va ser prou significativa com perquè el Consell de Seguretat Nacional tinguera múltiples reunions la setmana passada mentre monitoritzaven la situació, dues d'alt nivell.

En un comunicat del divendres passat, hores després que CNN es comunicara per primera vegada amb Framatome per a interessar-se per l'incident, la companyia gal·la va reconéixer que intentava "resoldre un problema". "Segons les dades disponibles, la planta està operant dins dels paràmetres de seguretat. El nostre equip està treballant amb experts rellevants per a avaluar la situació i proposar solucions per a abordar qualsevol problema potencial", agrega el comunicat.

També et pot interessar

stats