Un llaurador de Benidoleig ‘regala’ la collita de taronja, pels preus baixos del mercat

La campanya de cítrics a la Comunitat Valenciana ha sigut catastròfica i afecta totes les varietats.

Un llaurador de Benidoleig ‘regala’ la collita de taronja, pels preus baixos del mercat

Un cartell ubicat en un hort de tarongers a la CV-731 evidencia el moment crític que travessen els productors de cítrics a hores d’ara. Està en terme de Benidoleig, a la Marina Alta. El productor les regala perquè així perd menys diners que collint-les i venent-les. De fet, en alguns casos els preus han caigut en origen un 80% i la situació s’ha tornat dramàtica per a productors que, com este, han abandonat la collita.

El sector citrícola valencià ha patit unes pèrdues que superen els 300 milions d’euros en esta campanya. El cost de producció d’1 kg de taronja és de 20 cèntims, i de 24 cèntims en el cas de la mandarina. Però enguany han arribat a pagar-se a 5, 10 o 15 cèntims. Les raons no responen només a les adversitats meteorològiques. Segons Ramón Espinosa, secretari general d’Asaja Alacant, es deu, sobretot, “als acords signats per la UE amb països tercers”

Per contra, al mercat hem arribat a pagar enguany un 8% per cent més car el quilo de taronges o mandarines. La situació és tan dramàtica que està obligant molts productors a abandonar el camp. Així ho ha confirmat hui en À Punt Media Tomás Gavilà, veí d’Ondara, que assegura que te 15 fanecades de cítrics i fa dos anys els va abandonar perquè no eren rendibles.

Enguany s’han produït 7 milions de tones de cítrics a tot Espanya, 4 a la Comunitat Valenciana. És un 20% superior a la de l’any passat, però l’increment no justifica la baixada dràstica dels preus.

També et pot interessar