Els treballadors gasten un 23% més quan passen d'un contracte temporal a indefinit

El Banc d'Espanya destaca que quan el risc de pèrdua de l'ocupació és elevat, les famílies redueixen el consum.

Segons el Banc d'Espanya, quan el risc de pèrdua de l'ocupació és elevat, els treballadors redueixen el seu consum
Segons el Banc d'Espanya, quan el risc de pèrdua de l'ocupació és elevat, els treballadors redueixen el seu consum / Maxime Agnelli (Unsplash)

Els treballadors amb contracte temporal redueixen la despesa un 8% quan falta menys de sis mesos per a finalitzar el contracte. Per contra, la seua despesa puja un 23% en el moment en què el contracte passa a ser indefinit. Al mateix temps, la seua renda augmenta un 4%, segons destaca el Banc d'Espanya en un article en el qual analitza la taxa d'estalvi a Espanya entre 2007 i 2016.

D'aquesta forma, segons el Banc d'Espanya, quan el risc de pèrdua de l'ocupació és elevat, les llars redueixen el seu consum per a augmentar-lo quan aquest risc es mitiga.

Això és part del que es coneix com a "estalvi per motiu de precaució", segons el qual les llars que s'enfronten a una incertesa més gran sobre l'evolució de les seues rendes futures reduïxen la despesa present. Aquest "estalvi per precaució" explica en part el comportament de la taxa d'estalvi de les llars espanyoles en l'última dècada, segons el Banc d'Espanya.

Preocupació pel tipus de contracte laboral

Una forta incertesa és el tipus de contracte laboral, perquè els temporals tenen més probabilitats de passar a la desocupació enfront dels indefinits. La conversió dels contractes temporals a indefinits redueix la incertesa dels treballadors respecte a les seues rendes futures, per la qual cosa això influeix en el seu comportament sobre la despesa.

Cau la taxa d'estalvi de les famílies

La taxa d'estalvi de les famílies va augmentar des del 5,6% de la seua renda disponible en 2007 fins a l'11,3% en 2009. En 2010 i 2011 es va mantindre entorn del 10%, però a partir de 2011 va començar a caure, fins a situar-se prop del 5,9% en 2018.

També et pot interessar

stats