Decepció entre el sector de l’oci i la restauració pel manteniment de les mesures restrictives

La Coordinadora Empresarial d'Oci i Hoteleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) ha anunciat mobilitzacions i protestes.

Imatge d'arxiu de terrasses al centre de València
Imatge d'arxiu de terrasses al centre de València / À Punt NTC

Diferents associacions del sector de l’oci i la restauració critiquen que la Generalitat no haja convocat la taula de la desescalada abans de reunir la comissió interdepartamental per a decidir sobre la relaxació de mesures restrictives. 

Aquest dijous el cap del Consell, Ximo Puig, ha anunciat que es mantindran la major part de les mesures restrictives durant, almenys, 15 dies més. Una de les poques modificacions que s’han introduït és l’ampliació del nombre màxim de persones que es poden reunir en espais públics i que, per tant, poden estar assegudes a la mateixa taula en una terrassa, sis.

La Coordinadora Empresarial d'Oci i Hoteleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) han manifestat el seu descontent per la continuïtat de les restriccions i han anunciat mobilitzacions i protestes per aquesta “nova maçada a les pimes del sector”.

En un comunicat critiquen la manca compliment de “compromisos adquirits sobre la participació del sector en la taula de la desescalada de l’oci i l’hoteleria” i recorden que les pèrdues acumulades del sector ascendeixen a 1.017 milions, que equivaldrien a uns 11 milions d’euros al dia. 

Consideren “inconcebible” la manca de flexibilitat de les mesures i defensen la reactivació del sector basant-se en les més de 10.000 empreses i 34.500 llocs de treball que s’han perdut. 

També denuncien que de les ajudes Parèntesis les pimes només han rebut uns 2.000 euros per empresa i no en tots els municipis. 

Per totes aquestes raons destaquen la possibilitat de fer mobilitzacions per a “desbloquejar l'absència total de diàleg de la Generalitat” i demanar “un pla de rescat i ajudes econòmiques realistes” per a compensar les “conseqüències econòmiques de les decisions del Consell”. 

Conhostur demana avançar “un poc més”

El manteniment del toc de queda i el tancament dels bars i locals d’oci a les 18:00 ha “decebut” l’agrupació d’associacions d’hoteleria Conhostur, ja que consideren que era el moment d’avançar “un poc més” en la desescalada i ampliar l’horari almenys fins a les 20:00 hores i l’aforament interior fins al 50%.

Així ho han expressat en un comunicat en què també defenen que “és una realitat” que amb el bon temps, les vacances i el canvi d’hora, la ciutadania “busca espais on interactuar després de les sis de la vesprada”, com ara els parcs o les platges on es consumeix beguda i menjar sense “cap tipus de control”.

A més, també han expressat el seu malestar amb la Generalitat per no haver convocat la taula de diàleg amb el sector abans de la reunió de la comissió interdepartamental per a decidir el següent pas en la desescalada.

Fotur demana mesures proactives

La Federació d’Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana (Fotur), per la seu banda, també ha criticat la manca de diàleg de la Generalitat i ha assegurat que la taula de la desescalada “és només una mera aparença”. 

En un comunicat apunten que, amb l’actual situació epidemiològica, “no s’entén com no es permeten les actuacions dels DJ, artistes, intèrprets, executants i les activitats d’espectacles i festivals a l’aire lliure amb el compliment de les mesures Covid”.

També denuncien que, a diferència de la restauració, les sales de bingo i els salons d’esdeveniments i bodes no estan oberts ni tan sols amb restriccions d’aforament.

Per això insten el Consell a promoure mesures proactives i tecnològiques contra el virus i no mesures restrictives que “només coarten la llibertat d’empresa i generen un perjuí al sector i les plantilles”. 

Els locals de joc denuncien que estan tancats per “motius ideològics”

L'associació de treballadors de salons de joc Utsaju ha manifestat que la Generalitat manté tancats els locals de joc per "motius ideològics" perquè alguns partits del Botànic tenen “voluntat” d’"acabar" amb aquests espais.

Denuncia que la Comunitat Valenciana és l'única autonomia que manté els salons de joc tancats, ja que en altres estan oberts amb restriccions, però en aquesta regió porten "77 dies tancats sense cap justificació sanitària", segons indica en un comunicat.

El portaveu dels treballadors, Vicente Contreras, ha dit que el Govern valencià "no ha acreditat que el tancament dels locals siga necessari i imprescindible per a controlar la pandèmia”.

Ha assegurat que les sales de joc són espais "segurs, lliures de Covid-19" i ha recordat que des de l'inici de la pandèmia "no s'ha detectat cap focus de contagi en cap de les nostres sales".

També et pot interessar

stats