Suera obri les seues portes per a viatjar al segle XIX
La iniciativa reviu el passat de la localitat de la Serra d’Espadà durant tota la tardor i és el preludi de la gran mostra etnològica del 17 de desembre
Suera (Plana Baixa) torna a convertir-se aquest dissabte en un escenari obert que convida a reviure el passat i els costums del segle XIX d’aquesta localitat situada en el cor de la Serra d’Espadà amb el Suera Obert Museu (SOM).
Aquesta iniciativa, que es consolida en la tercera edició, descobreix als visitants i a les noves generacions la forma de vida del veïnat d’aquest període a través del seu patrimoni etnogràfic, com la indumentària tradicional, la fusteria o el funcionament dels molins d’oli i farina, amb una ruta a l’aire lliure que vertebra visites guiades en diversos llocs emblemàtics del municipi.
Des del Centre Cultural de Suera, Mónica Serrano afirma que “la participació del veïnat en el SOM és clau, especialment gràcies al testimoniatge de la gent major, que té la paciència de contar-nos històries i anècdotes i que ens descobreix els dubtes que tenim sobre els objectes i oficis del passat”. El centre s’encarrega de recopilar i divulgar tot aquest llegat.
El punt de partida de la ruta es troba al centre neuràlgic del poble, la plaça de l’Església, i es recorren espais com ara botigues, cases tradicionals o exposicions. “La botiga de Virgínia és un lloc emblemàtic que porta cinc generacions obert, on inicialment es venien teixits i que va evolucionar cap a l'ultramarí en què s’ha convertit”, explica Serrano.
De fet, algunes de les teles que es venien en aquest establiment es poden admirar en l’exposició de meitat del segle XIX, que també forma part d’aquest recorregut “molt viu”. En aquesta parada trobem “objectes de tota mena, però cal destacar alguns com els baüls, que representen les persones de Suera que marxaven a Barcelona a treballar i tornaven a l’estiu amb els baüls plens”.
Des del centre també destaquen la mostra de càmeres fotogràfiques. “Hem aconseguit recopilar tot aquest material gràcies a un veí aficionat a la fotografia, que l’ha documentat, així com per les aportacions del veïnat i visitants”. A banda de les visites a l’interior i que representen una part de la història, a la ruta es descobreixen racons a l’aire lliure que serveixen com a nexe d’unió de la visita.
Les visites comencen aquest dissabte i es prolongaran durant els caps de setmana i dies festius de la tardor abans de la celebració de la mostra etnològica "Suera, un poble al carrer", que se celebra des de fa vora tres dècades i que ha sigut reconeguda enguany com a festa d'interés turístic autonòmic, una distinció que valora les tradicions populars i el pas previ per a l'obtenció de la declaració de festa d'interés nacional.
“Aquest reconeixement va fer molt de goig al poble, ja que és una festa que pertany al veïnat i sense la seua implicació no podria dur-se a terme”, recorda Serrano. “La gent s’ha bolcat en la participació per a donar vida al poble”.
Aquest popular esdeveniment recupera cada any personatges locals, oficis i tradicions quasi desapareguts en l’actualitat. Enguany la mostra se celebrarà el pròxim 17 de desembre i, a banda de representacions populars, tindran lloc altres activitats de descoberta gastronòmica tradicional i música popular.