La peça original del Guerrer torna a Moixent de forma temporal

El bronze del segle IV aC romandrà a Moixent fins al 17 de juliol, moment en el qual tornarà a València

El guerrer torna a Moixent

La peça original del Guerrer torna a Moixent (Costera) amb una exposició sobre la repercussió social d'una de les icones del patrimoni valencià. La peça de temps dels ibers, trobada el 1931 a la Bastida de les Alcusses, torna al municipi setze anys després de la seua última visita el 2006, amb motiu del 75 aniversari de la troballa (ara es compleixen 91 anys).

El saló d'actes de la Casa de la Cultura de Moixent acull des d'aquest dimarts la mostra "Arqueologia d'una icona. El Guerrer de Moixent en el temps", organitzada pel Museu de Prehistòria i l'Oficina Tècnica de Restauració del Patrimoni (Ofitec) de la Diputació de València. La mostra està composta per més de quaranta peces, incloent-hi materials arqueològics, documents i objectes contemporanis particulars, i compta amb un reforç audiovisual per a un format interactiu.

La peça original de bronze del segle IV aC romandrà a Moixent fins al 17 de juliol, moment en el qual tornarà a València. Aleshores serà reemplaçada per una rèplica del Guerrer que capitanejarà l'exposició fins al 25 de setembre, segons ha informat la Diputació en un comunicat.

"Per a Moixent és un orgull rebre de nou el Guerrer, que porta el nom del nostre municipi per tot el món", ha assenyalat en l'obertura de la mostra l'alcalde, Guillermo Jorques, qui encara recorda de l'última visita "com va remoure el cor de la gent del poble aquella xicoteta figura del guerrer que tant ens representa".

Per la seua banda, la directora del Museu de Prehistòria, Maria Jesús de Pedro, ha assenyalat que és "la primera vegada que es tracta de manera monogràfica la important troballa del Guerrer de Moixent i la seua influència en la societat valenciana, incloent-hi diferents punts de vista, des del context arqueològic fins als usos contemporanis que ens permeten explorar les relacions entre l'arqueologia i la societat".

Els aspectes tècnics, socials i simbòlics de la peça es presenten a través d'un discurs "senzill i divulgatiu" dirigit a escolars i públic familiar, amb un disseny museogràfic modern que utilitza la interacció i l'audiovisual per a "reforçar l'estreta relació entre passat i present".

El comissari de la mostra i director del projecte arqueològic de la Bastida, Jaime Vives-Ferrándiz, ha explicat que el viatge en el temps al costat del Guerrer de Moixent es completa amb quatre mòduls interactius pensats per a alumnes de primària, ESO i batxillerat i públic familiar. Aquests ajuden a entendre la rellevància del personatge en les elits d'una cultura contemporània de grecs, etruscos, púnics i romans, però amb una organització social, ritus, creences i manifestacions artístiques pròpies que s'evidencien en les troballes de la Bastida de les Alcusses.

També et pot interessar

stats