Jon Batiste i Silk Sonic triomfen en uns Grammy que han comptat amb Zelenski
El funk i el soul es van imposar al pop en una cerimònia en la qual va parlar en vídeo el president d'Ucraïna: "No hi ha res més oposat a la guerra que la música"
Jon Batiste, amb cinc premis, inclòs el d'àlbum de l'any, i el duo Silk Sonic, guanyador de la cançó i enregistrament de l'any, han sigut els grans triomfadors de la 64 edició dels Grammy. Una gala celebrada en el MGM Grand Garden Arena de Las Vegas (Estats Units), seu improvisada d'un esdeveniment que hauria d'haver-se celebrat al gener a Los Angeles, però que la variant òmicron del coronavirus va obligar a posposar.
Així, el funk i el soul es van imposar al pop en les categories més destacades d'una cerimònia que, en el seu moment central, va comptar amb la intervenció del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a través d'un missatge gravat en vídeo. "No hi ha res més oposat a la guerra que la música", va dir el mandatari davant el silenci sepulcral del públic.
Va ser l'únic moment de silenci en una gala que va celebrar en gran el retorn de la música en directe després de més de dos anys de pandèmia. El mateix Zelenski ho va fer notar en el seu discurs: "Serem lliures com vosaltres ho esteu sent hui en l'escenari dels Grammy".
Immediatament després va haver-hi dues apel·lacions directes a la llibertat: John Legend va estrenar al piano la balada Free i Batiste va brillar amb una acolorida actuació per al seu senzill Freedom.
Era la gran nit de Batiste, qui va acudir amb 11 nominacions, només superat per Michael Jackson en 1984 i Babyface en 1997. Finalment, es va emportar cinc premis, entre ells el de millor banda sonora per la música de la pel·lícula Soul, que ja va guanyar l'Oscar l'any passat.
Silk Sonic: quatre Grammys un anys després del seu debut
Els altres dos grans premis, el d'enregistrament (reconeixement als productors i enginyers) i cançó de l'any (premi als compositors), van anar per al tema "Leave The Door Open", el senzill de presentació del duo Silk Sonic, format per Bruno Mars i Anderson Paak.
El tema, que es va estrenar en els Grammy de l'any passat, va agranar en els gramòfons daurats en coronar-se també com a millor cançó i actuació del gènere R&B.
Olivia Rodrigo, millor nou artista
No va córrer la mateixa sort la cantant de dènou anys Olivia Rodrigo, qui aspirava a véncer en les quatre categories estrela (àlbum, cançó, enregistrament i millor nou artista) i només va guanyar en millor nou artista.
Encara que la seua balada "Drivers License", no va guanyar res, Rodrigo també es va emportar el Grammy a la millor actuació pop i al millor disc de pop vocal pel seu debut Sour, que es va imposar als treballs de Doja Cat, Justin Bieber, Ariana Grande i Billie Eilish.
Homenatge al bateria de Foo Fighters
Eilish, qui fa dos anys va fer història en guanyar els quatre premis principals amb díhuit anys, no va aconseguir apuntar-se cap triomf. Així i tot, la cantant va protagonitzar una de les actuacions més comentades de la nit amb "Happier Than Ever", que va interpretar portant una samarreta amb el rostre de Taylor Hawkins, el bateria de Foo Fighters que va morir fa dues setmanes.
Va ser un dels múltiples moments en els quals es va recordar a la banda, que va guanyar tres premis Grammy i hauria d'haver actuat en la cerimònia.
L'espanyol, ignorat en les grans categories, va sonar gràcies als números de J. Balvin, María Becerra i Aymeé Nuviola.