Els envelats prenen els carrers de València

La instal·lació d´envelats fallers i els talls de trànsit marquen la mobilitat a València. I, com cada any, mentre uns disfruten, altres es queixen.

Envelat de la falla l'Antiga de Campanar

239 comissions falleres ja disfruten dels seus envelats. Les altres quatre falles que han demanat instal·lar-ne hauran d´esperar fins dimecres. L´ajuntament no els ha donat permís encara perquè estan situades en carrers on provoquen un important trastorn per al trànsit. Enguany les mesures de seguretat s´han ampliat i tots els envelats han de deixar espai per a l´accés de serveis d´emèrgencia i evacuació de persones.

Gràcies a aquestes instal·lacions efímeres les falles dupliquen la capacitat dels casals tradicionals i poden viure la festa més a peu de carrer. Fernando Caballero viu al costat d´una falla de secció especial, la de Misser Mascó-Exposició, que ha instal·lat envelat al carrer. Reconeix que aquesta situació provoca caos, però ho considera part de la falles. 'La festa és el que comporta, la festa ha d´estar al carrer, sinó no és festa', conclou.

Però també són molts els que parlen d´excés, sobretot els comerciants. Miguel Domingo n´és un. Té una botiga al barri de Campanar i diu que 'un carrer tallat és un carrer mort'. Assegura que el descens de les vendes és considerable i denuncia que els envelats s´instal·len tants dies abans de la plantà

Agrade o no, caldrà tindre paciència. A mesura que avance la setmana l´intens calendari d´actes fallers obligarà a incrementar les restriccions de trànsit. Com és habitual, les zones més afectades seran el centre de la ciutat i el barri de Russafa.

També et pot interessar