Abril del 2023: el més càlid i sec en l’Espanya peninsular des de que hi ha registres

La temperatura mitjana ha estat 3,0 °C per damunt del valor mitjà d’abril; mentre que la precipitació mitjana tan sols ha representat el 22% del que és normal per a aquest mes

vlcsnap 2023 05 09 15h48m42s579
Abril del 2023: el més càlid i sec en l’Espanya peninsular des de que hi ha registres
11 de maig 2023 - 11:28

Tal com ens ha fet saber l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el passat mes d’abril ha sigut, de mitjana, el més càlid i sec de l’Espanya peninsular de la sèrie començada el 1961, és a dir, des que es tenen registres.

Pel que fa a la temperatura

Aquest abril ha sigut en conjunt extremadament càlid, amb una temperatura mitjana sobre l’Espanya peninsular de 14,9 °C (3,0 °C més que la mitjana d’aquest mes dins del període de referència de 1991-2020), i ha superat per 0,1 °C la temperatura de l’abril del 2011, que era el més càlid des del començament de la sèrie el 1961.

Anomalia de la temperatura a l'Espanya peninsular i les Illes Balears del darrer abril
Anomalia de la temperatura a l'Espanya peninsular i les Illes Balears del darrer abril
Anomalia de la temperatura del passat abril a part d'Europa
Anomalia de la temperatura del passat abril a part d'Europa

Aquest abril fou extremadament càlid especialment al quadrant sud-oest de l’Estat a la península, sobretot a les zones interiors d’Andalusia, est d’Extremadura i sud-oest de Castella-la Manxa, on es van poder observar anomalies tèrmiques properes als +4 °C, i fins i tot al voltant de +5 °C en alguns punts d’aquestes regions. Destaquem els rècords de temperatura que es van batre als observatoris principals de Còrdova/aeroport 38,8 °C, Morón de la Frontera 37,4 °C, Granada/aeroport i Sevilla/aeroport 36,9 °C. Aquests tingueren lloc el dia 27, ja que les temperatures foren especialment elevades entre els dies 24 i 29 a causa de l’entrada sobre la península d’una massa d’aire molt càlid i sec d’origen nord-africà.

Respecte a les temperatures màximes diàries del darrer mes, aquestes foren extraordinàriament elevades, i se situaren per damunt del valor normal per uns 4,7 °C de mitjana. Les mínimes quedaren 1,3 °C per dalt de la mitjana, i també hi hagué una oscil·lació tèrmica diària 3,4 °C superior a la normal del mes.

En 30 estacions principals la temperatura mitjana del mes fou la més elevada d’abril d'ençà que es tenen registres. En 45, la mitjana de les temperatures màximes fou la més alta de la sèrie d’abril, mentre que pel que fa a la mitjana de les mínimes només en quatre va ser la més elevada. Per altre costat, en 33 estacions principals es va registrar la temperatura més elevada d’abril des del començament de les observacions.

Pel que fa a la precipitació

Aquest abril ha sigut extremadament sec, amb uns 14,2 mm de precipitació mitjana sobre l’Espanya peninsular, valor que representa el 22% del que és normal per a aquest mes (període de referència: 1991-2020). És més, el darrer mes ha sigut l'abril més sec de la sèrie començada el 1961, seguit pels anys 1995 i 1970.

Anomalia de la precipitaciós l'Espanya peninsular i les Illes Balears del darrer abril
Anomalia de la precipitaciós l'Espanya peninsular i les Illes Balears del darrer abril
Registres de la pluja d'abril de 2023 a diferents ciutats de l'Estat
Registres de la pluja d'abril de 2023 a diferents ciutats de l'Estat

Les majors precipitacions diàries observades a les estacions principals foren a Santiago de Compostel·la el dia 22 amb 57,8 mm, tot seguit d'Hondarribia (Guipúscoa) el dia 12 amb 35,2 mm, i després a Vigo i Pontevedra el dia 13 amb 31,8 i 26,2 mm, respectivament. Per altre costat, respecte a la precipitació mensual total, destaquen els següents observatoris principals: el d'Hondarribia registrà 116,3 mm, el de Santiago de Compostel·la 103,4 mm acumulats i 101,6 mm el de Vigo.

Pel que fa a casa nostra, en la tercera desena del mes les precipitacions van afectar gran part de la Península, no obstant això, l’interior del País Valencià fou una excepció. Ara bé, es van registrar més de 10 mm al nord de Castelló, però, com podem observar en el mapa superior, a la ciutat de València la pluja fou inapreciable (IP), és a dir, es va registrar menys de 0,1 l/m2, mentre que la mitjana de precipitació en un període normal d’abril és de 38,5 l/m2. I és que no fou fins al dia 22 quuan es trencà la ratxa sense pluja en molts dels nostres municipis, la qual era de 76 dies en algunes zones.

Dies consecutius sense pluja fins el 21 d'abril
Dies consecutius sense pluja fins el 21 d'abril

També et pot interessar

stats