‘Zoom’ estudia l'origen del benefici bancari i els efectes del tancament de sucursals

El programa de reportatges d'investigació d'À Punt posa el focus sobre com aconsegueixen millorar els ingressos i com afecta el seu nou model d’atenció als clients.

'Zoom' analitza l'atenció als majors als bancs
'Zoom' analitza l'atenció als majors als bancs / À Punt
27 de gener 2023 - 14:34

Les sucursals bancàries desapareixen i gran part dels seus treballadors es queden sense ocupació, però la veritat és que els bancs espanyols cada vegada tenen més beneficis. De fet, l'any passat van tornar a anunciar un rècord en els seus guanys. Com ho aconsegueixen? Zoom, el programa d'investigació d’À Punt, investiga d'on procedeixen els diners que guanya la banca anualment.

L'Autoritat Bancària Europea anuncia que el percentatge de banquers espanyols que cobren més d'un milió d'euros ha augmentat un 73%. La xifra es completa amb una dada molt peculiar: el millor pagat de tot Europa, durant 2021, va ser un espanyol que va guanyar 14,7 milions d'euros.

El tancament de sucursals bancàries ha sigut una constant des de fa anys. El 2008 es complia el màxim històric amb més de 5.000, mentre que, en la primera part del 2022, en quedaven només 1.700. La Comunitat Valenciana ha sigut un dels territoris que més n’ha tancat, superant les 3.355. Però, com afecta la població quedar-se sense oficina bancària? Més enllà d'aquesta situació, pot implicar un descens d'habitants?

El programa analitza com afecta a la ciutadania el tancament de sucursals bancàries
El programa analitza com afecta a la ciutadania el tancament de sucursals bancàries / À Punt

A més, el tancament d'oficines va del bracet dels acomiadaments. Molts treballadors i treballadores han hagut de canviar de treball i altres han hagut d'adaptar-se a la situació, complint amb els objectius de cada entitat. Quina pressió exerceixen sobre ells?

Aquesta setmana, Bérnar Giménez parlarà amb Carlos San Juan, el metge jubilat que va crear la campanya “Soc major, no idiota”, amb la qual va recollir més de mig milió de firmes i va aconseguir que s'acordaren protocols contra l'exclusió financera.

Quina imatge té la ciutadania dels bancs? El 9 de juny del 2012 van haver de ser rescatats amb un cost que podria superar els 100.000 milions d'euros. Qui va pagar aquell rescat? Zoom estudia els motius pels quals els bancs no salden el seu deute amb la ciutadania malgrat els seus elevats beneficis.

À Punt fa zoom sobre com augmenten beneficis els bancs… Dilluns que ve, 30 de gener, a les 22:00 hores. 

També et pot interessar

stats