‘Valencians al món’ visita Cracòvia, historia viva i ànima de Polònia

Aquesta ciutat és coneguda per la seva esplèndida plaça medieval, la major d’aquestes característiques de tot Europa, però també per l’horror nazi i el seu famós gueto.

‘Valencians al món’ visita Cracòvia, historia viva i ànima de Polònia
‘Valencians al món’ visita Cracòvia, historia viva i ànima de Polònia / Departament de Comunicació
13 d'abril 2021 - 10:00

Aquest dimecres 14 d’abril a les 22:00 hores, en À Punt, Valencians al món, una producció d’À Punt Mèdia en associació amb La Cometa i Estrela Audiovisual, ens descobreix els secrets de Cracòvia. La reportera Cristina Orts visita una espectacular ciutat medieval que s’ha convertit en un gran atractiu turístic a causa dels seus preus assequibles i a la seua extensa oferta cultural.

Javi, de 41 anys i de Canals (Costera), fa quatre anys que viu a Cracòvia. Aquest aficionat a l’esport treballava a València com a comercial i, fart de la situació laboral a Espanya, es va mudar a Polònia amb la seua esposa polonesa per a provar sort. Amb ell descobrirem el castell de Wawel i les seues llegendes, i les famoses mines de sal de Wieliczka, un recorregut de 300 km de galeries subterrànies. També ell ens mostrarà l’hospitalitat polonesa i la seua gastronomia.

També coneixerem Cristina, de 24 anys i de Catarroja (Horta Sud). Aquesta treballadora del sector dels recursos humans fa quatre anys i mig que viu a Cracòvia. Amb ella descobrirem el passat jueu d’aquesta ciutat i l’horror d’Auschwitz.

De la mà de Carlota, de 26 anys i d’Alacant, que fa cinc anys que viu a Polònia, coneixerem una casa tradicional del país. Carlota ens presentarà la seua família política i cuinarem un plat tradicional al foc. També ens presentarà a la seua parella i ens parlarà de l’homosexualitat en una societat extremada­ment conservadora.

Diego, de 26 anys i de Castelló, fa cinc anys que està per Cracòvia. Amb aquest estudiant de màster descobrirem la vida universitària i els magnífics edificis històrics de la Universitat Jagellònica. També de la seua mà visitarem el gueto jueu de Cracòvia i repassarem alguns dels moments més dolorosos de la història de la ciutat.

Per part seva, Cris, de 28 anys i de Manises (Horta Sud), fa un any i mig que viu al país. Amb ella ens citem en la plaça del Mercat, la plaça medieval més gran d’Europa. Pujarem a un campanar des del qual un trompetista interpreta una peça musical cada hora del dia.

Amb Josep, de 30 anys i de València, menjarem una típica torrada polonesa, el desdejuni més habitual al país. Amb aquest valencià, que fa poc més d’un any que viu al país i és màster en patrimoni cultural i guia de turisme, també veurem els escenaris de la pel·lícula La llista de Schindler.

Amb Alberto, de 28 anys i d’Alacant, practicarem esport a l’aire lliure. Ell ens mostrarà el centre de Cracòvia i un bar de l’època del comunisme. També ens presentarà la seua parella i ens deixarà veure com és un pis a Cracòvia.

Viatge al cor de l’horror nazi

Els nazis van imaginar la conversió de Cracòvia en una ciutat completament alemanya després de l’eliminació de tots els habitants jueus i polonesos, en què canviarien de nom llocs i carrers segons marcava la propaganda alemanya, o la presentarien com una històrica ciutat alemanya. La població jueva primer va ser confinada en un gueto, en el qual molts d’ells van morir per malalties i inanició. Aquells que van sobreviure van ser més tard assassinats o enviats a camps de concentració, inclosos els camps de Cracòvia-Płaszów i Auschwitz.

Valencians al món s’ha adaptat als temps Covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.

També et pot interessar

stats