‘Valencians al món’ recorre el cor d’Europa: d’Àustria a Eslovàquia per la ruta del Danubi

El programa solca aquest dimecres el segon riu d’Europa, que passa per deu països. Es tracta d’una important ruta fluvial que ha marcat la cultura de les ciutats per on transcorre

Alejandra ha canviat València per Linz
Alejandra ha canviat València per Linz / Departament de Comunicació
31 de gener 2023 - 12:03

Aquest dimecres 1 de febrer a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món, ens descobreix els secrets de la ruta del Danubi. El reporter Enrique Tena recorre el cor d’Europa i ens mostra l’esperit del desaparegut Imperi austrohongarés.

Ignasi, de Castelló de la Plana, fa huit anys que viu a la ciutat austríaca de Linz. Amb ell parlarem de la importància que té el Danubi per als països per on passa. Al banc on treballa ens presentarà Mireia, també de Castelló de la Plana, que és la seua parella. Amb ells tastarem el típic pastís de la zona en un dels cafés més famosos de la ciutat, a la vora del riu.

Rosa, de Castelló de la Plana, fa deu anys que es va traslladar a Linz. De fet, Rosa és la germana d’Ignasi la qual, en conéixer les oportunitats professionals que oferia Àustria, va animar el seu germà a canviar de vida. Amb Rosa visitarem la fàbrica de pintures on treballa com a química. També amb ella pujarem a un dels famosos creuers que solquen el riu i ens provarem els vestits típics d’Àustria. Per a acabar, Rosa ens mostrarà un restaurant que fabrica la seua pròpia cervesa, on tastarem la gastronomia de la zona.

Rosa, la qual va deixar Castelló de la Plana fa deu anys, amb Enrique Tena.
Rosa, la qual va deixar Castelló de la Plana fa deu anys, amb Enrique Tena.

Alejandra, de València, fa un any i mig que viu a Linz. Amb aquesta ballarina professional parlarem de la història d’un dels valsos més famosos del repertori clàssic: precisament, Al bell Danubi blau, tot un homenatge al protagonista del nostre programa. Amb Alejandra visitarem l’Anton Bruckner University, on estudia un màster de Pedagogia de la Dansa, i l’Ars Electronica Center, un museu d’art electrònic del tot innovador.

Deixarem Linz i farem una breu visita a l’abadia de Melk, un dels indrets més bonics de tota la ruta del Danubi. La següent parada del nostre viatge serà Viena, on viu Andrés, de Castelló de la Plana, des de fa ni més ni menys que dotze anys. Amb ell farem un xicotet creuer pel riu, on parlarem de condicions de faena i d’estil de vida. També visitarem l’art al carrer de les zones industrials que voregen la capital austríaca.

Tot seguit, travessarem la frontera per a canviar de país. A Eslovàquia coneixerem José Manuel, natural de Benaguasil (Camp de Túria), que fa quatre anys que viu a Bratislava, la capital. José Manuel ens mostrarà l’Església Blava, un preciós edifici modernista, i el Palau Primacial, una residència rococó del segle XVIII. També veurem el memorial Slavín, el monument militar més gran de l’Europa central, que commemora els soldats caiguts durant la Segona Guerra Mundial.

José Manuel de Benaguasil a Bratislava fa quasi una dècada
José Manuel de Benaguasil a Bratislava fa quasi una dècada

Rosa, de Torrent (Horta Sud), fa nou anys que viu a Bratislava. Amb ella visitarem el castell de Bratislava, que va ser residència de reis en temps de l’Imperi austrohongarés. També entrarem al castell de Devín, a deu quilòmetres de la capital: un punt estratègic poblat des de fa milers d’anys. Finalment, descobrirem la Bratislava més exclusiva en un dels restaurants més sofisticats de la ciutat.

La indústria és l'activitat econòmica més important en quasi tots els països danubians. Aquestes fàbriques utilitzen el Danubi com a via de transport principal per a les seues matèries primeres. La indústria pesant (indústria química i siderúrgica) i la producció de maquinària de precisió a Alemanya i Àustria tenen un paper fonamental en l’economia de la ruta del Danubi.

També et pot interessar

stats