Un documental d'À Punt reuneix els protagonistes de la Transició a València

Operació Elefteria reconstrueix els convulsos anys que van marcar el naixement de la democràcia a partir del desmuntatge de l'escultura de Franco

Fotograma del documental
Fotograma del documental
03 d'octubre 2021 - 19:14

El convuls desmuntatge el 9 de setembre de 1983 de l'escultura eqüestre de Franco a la plaça de l'Ajuntament de València, llavors plaça del País Valencià, va culminar l'inici de la Transició a València. Aquesta és la tesi de partida del documental Operació Elefteria, dirigit per Gabi Ochoa, que La República del Lápiz ha realitzat per a À Punt Mèdia.

La producció reuneix a alguns dels principals protagonistes de la Transició a la tercera ciutat d'Espanya. Militars destinats a València durant el 23F com l'ex JEMAD José Julio Rodríguez, que prestava servei a la base aèria de Manises; polítics com l'expresident de la Generalitat i ara senador Joan Lerma, que es trobava entre els diputats segrestats per Tejero; el que fora alcalde de València Ricard Pérez Casado, protagonista d'aquells convulsos anys; periodistes com Ferran Belda; artistes com Carmen Calvo; tots ells donen testimoniatge del que va succeir en el trànsit entre 1979 i 1983, quatre anys en què la ciutat va viure episodis com els tancs de Milans del Bosch pels seus carrers durant el 23F.

Operació Elefteria s’ha rodat durant els primers mesos del 2021. Produïda per Ferran Benavent, compta amb la realització del veterà i premiat cineasta valencià Pau Martínez, direcció de fotografia d'Hernán Pérez, i el guió és obra del mateix Gabi Ochoa i l'escriptor i periodista Carlos Aimeur.

Operació Elefteria és una prolongació de la ficció sonora del mateix nom que Ochoa i Martínez van dirigir per a À Punt Ràdio i que es va estrenar el passat 9 d'octubre de 2020. Si bé la ficció sonora se centrava en exclusiva en el desmuntatge de l'escultura, en el documental es va més enllà en retratar l'ardu i complex procés de transformació que va viure la ciutat durant el període comprés entre 1979 i 1983, les tensions i conflictes que es van viure en el marc de l'anomenada Batalla de València, així com les enormes mancances que patia la ciutat, que incloïen una més que deficient urbanització i unes institucions obsoletes i desfasades.

Operació Elefteria mostra aquesta modernització de València, que va abraçar des de la incorporació de la dona a la Policia Local fins al reordenament urbanístic, amb el Saler i el jardí al llit del Túria com a emblemes, un canvi que va afrontar també nombroses dificultats i perills, relatats pels seus protagonistes en primera persona.

Operació Elefteria, en un exercici de memòria històrica, donarà fe dels reptes als quals es van enfrontar els primers governants democràtics de la ciutat i com, enmig d'una València efervescent i creativa, degueren sobreposar-se a la pressió que exercien els últims rastres del franquisme, que es resistien a deixar pas a la llibertat i que defensaven la preeminència i inviolabilitat dels seus símbols, icones de la repressió, amb una estratègia d'intimidació i violència similar a la que exerceixen hui els partits més radicals de l'extrema dreta a Espanya i a tot Europa.

Dues de les primeres dones policies locals de València, un membre de l'extinta Brigada 26, regidors del primer Ajuntament democràtic que després van ocupar llocs rellevants en l'administració estatal com Vicent Garcés, Virginio Fuentes o Juan Antonio Lloret, representants de l'oposició com Martín Quirós, historiadors com Vicent Baydal, Ester Alba o Esther López Barceló, s'hi donen cita al costat de testimonis directes com l'arquitecte Vicente González Móstoles, artífex de la reconstrucció de València, el regidor del PCE Pedro Zamora, o el sindicalista Antonio Montalbán, un dels inclosos en la llista negra dels colpistes del 23F per a ser detingut a Mestalla, qui recorda aquells anys al costat del seu germà Ventura.

Operació Elefteria compta així mateix amb testimoniatges inèdits, com els de dos dels membres de la quadrilla de voluntaris que van ajudar a culminar el desmuntatge de l'escultura de Franco, mentre eren assetjats per desenes de franquistes que els llançaven objectes i abocaven tota mena d'amenaces. La retirada de l'estàtua del dictador, acordada l'abril de 1979 en el primer ple del primer Ajuntament democràtic, malgrat tardar quatre anys a dur-se a terme, va ser la primera que es va realitzar a Espanya.

Operació Elefteria és la primera producció audiovisual de La República del Lápiz, projecte artístic iniciat per Ferran Benavent i Gabriel Ochoa que fins hui ha organitzat les dues primeres edicions del VLC Pitch Forum, trobada internacional al voltant de l'escriptura de guió i produït muntatges escènics com Rashid i Gabriel, i Hamila que es va poder veure a principis d'any al teatre El Musical de València.

També et pot interessar

stats