‘Punt docs’ s’acosta a la realitat del transvasament Tajo-Segura

El programa repassa els quaranta anys del transvasament alhora que analitza quina n’és la vigència i fins a quan serà viable.

Punt on fa quaranta anys va començar el transvasament Tajo-Segura

Punt docs, el programa de reportatges de la televisió d’À Punt, s’acosta aquest divendres a la nit a la realitat del transvasament Tajo-Segura. El programa repassa els quaranta anys del transvasament alhora que analitza quina n’és la vigència i fins a quan serà viable.

El reportatge “Tot per l’aigua” comença a l’embassament de Bolarque i al mateix temps que fa el recorregut per les aigües repassa la història d’aquesta obra hidràulica gegantina inaugurada al 1979, ara fa 40 anys.

L’aigua recorre 292 quilòmetres per a alimentar la conca del Segura. L’arribada de l’aigua a les comarques del sud valencianes va representar un canvi en l’economia ja que va permetre a molts agricultors regar amb aigua de bona qualitat uns camps que eren erms. Però, a quin preu?

Al llarg del reportatge escoltarem totes les veus. Uns defenen un transvasament permanent. Uns altres diuen que això mai pot ser la solució definitiva a la sequera. Es parla també del canvi en el règim de les pluges que s’ha experimentat en els últims anys i en les demandes permanents de Castella-la Manxa de baixar el cabal de la conca cedent.

En el reportatge escoltarem el catedràtic de Geografia Regional i director de l’Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d’Alacant, Antonio Rico; Antonio Gil Olcina, catedràtic emèrit de Geografia i rector honorífic de la Universitat d’Alacant; Francisco Pérez Torrecilla, president de l’Associació de Municipis Riberencs del Tajo; Jorge Olcina, professor de Geografia de la Universitat d’Alacant; Alejandro Cano, president de la Plataforma en Defensa del Tajo; Maria Eugenia Somalo, d’Ecologistes en Acció i José Antonio Andújar, president de Regs de Llevant i president de la Federació Valenciana de Regants, entre altres persones relacionades amb la gestió de l’aigua.

L’emissió d’aquest reportatge de Punt docs s’emmarca dins dels moviments polítics de totes les parts implicades. En els últims dies, el secretari d’estat de Medi Ambient en funcions ja ha anunciat que revisarà la quantitat d’aigua del transvasament. Això ha fet que el president de la Diputació d’Alacant i el de la Regió de Múrcia hagen fet un front comú per a continuar reclamant més aigua.

Tots els programes de la televisió i de la ràdio d'À Punt Mèdia es poden veure i escoltar, en directe i a la carta, a través del web i de les aplicacions mòbils i de Smart TV.

També et pot interessar

stats