Trump s'autoproclama guanyador amb tot per decidir: “Açò és un frau. Hem guanyat les eleccions"

El candidat republicà anuncia que recorrerà al Tribunal Suprem quan encara no es coneixen els resultats d'estats clau com ara Wisconsin, Michigan o Pennsilvània.

Trump s'autoproclama guanyador amb tot per decidir: “Açò és un frau. Hem guanyat les eleccions"

Les eleccions als Estats Units estan sent més ajustades dels que es preveia. El recompte en els estats clau decidirà en les pròximes hores o fins i tot dies al pròxim president del país. Amb la major part dels estats ja decidits per a un o un altre candidat, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània, Geòrgia o Carolina del Nord decidiran la victòria. Tot i que el candidat demòcrata, Joe Biden, té un avantatge momentani davant del president dels EUA, Donald Trump, de 227 delegats a 213 en el Col·legi Electoral, segons les projeccions dels mitjans estatunidencs el resultat dependrà probablement de l'escrutini del vot per correu. Per a ser proclamat guanyador es necessiten 270 compromissaris del Col·legi Electoral.

Els dos candidats han fet compareixences públiques en les últimes hores valorant la jornada electoral i mentre que Biden ha demanat calma i prudència als seus votants, Donald Trump ha acusat els demòcrates de

Biden ha demanat calma i prudència "tractar de furtar les eleccions".

El candidat a la presidència dels Estats Units i actual cap del país ha qüestionat el procés electoral en ple recompte, amb l'escrutini en marxa en diferents estats. En una declaració des de la Casa Blanca ha manifestat que ha guanyat les eleccions. I ha deixat veure que no acceptarà un resultat diferent.

“Açò és un greu frau. Estan defraudant el públic estatunidenc. És una vergonya per al país. Estem preparant-nos per a guanyar les eleccions. Hem guanyat les eleccions”, ha dit el president nord-americà en una intervenció a les dos de la matinada a Washington [les huit del matí a Espanya].

Trump ha demanat que pare la votació i que recorrerà al Tribunal Suprem per a assegurar la seua victòria. “No volem que s'afegisquen vots a les quatre de la matinada”, ha dit. Aquesta sospita la projecta més enllà de les urnes i fins al vot per correu, una fórmula per la qual en aquests comicis marcats per la Covid-19 han optat cent milions d'estatunidencs, un 72% més que fa quatre anys.

Donald Trump ha començat la intervenció repassant els recomptes més favorables per al Partit Republicà, en estats com Florida, Ohio o Texas, per a indicar que en funció d'aquest escrutini no podria haver-hi una altra opció que la seua víctòria. “Estem preparant-nos per a una gran celebració”, ha dit.

Abans ha advertit que "milions de persones han votat aquesta nit per nosaltres i un grup molt trist de persones està fent que ignorem que això passe”. No ha especificat a qui es refereix però sí que ha mostrat el seu disgust perquè alguns mitjans no afins mantinguen la cautela sobre els resultats electorals, lluny de la interpretació de l'equip de Trump. Quan el candidat del partit republicà ha fet aquestes declaracions tenia garantits només 213 delegats dels 270 que necessita en el Col·legi Electoral per a aconseguir el segon mandat, enfront dels 224 que acumulava Biden.

Minuts abans d'aquesta compareixença, Trump s'havia manifestat per Twitter de manera semblant. “Estan tractant de furtar les eleccions i no ho permetrem”, ha escrit. La multinacional tecnològica ha posat una advertència al tuit per informació enganyosa.

La possibilitat que Trump qüestionara un resultat contrari als seus interessos ha sobrevolat durant tota campanya, en la qual s'han produït diverses manifestacions del mandatari en aquest sentit. Anticipant-se a l'actual president en funcions, el candidat demòcrata Joe Biden, ha fet una declaració en què s'ha mostrat optimista sobre els resultats, ha recordat que els definitius tardaran dies a confirmar-se i ha advertit sobre la temptació del seu rival de proclamar-se guanyador. “No és cosa meua, ni de Trump, declarar qui ha guanyat aquestes eleccions. És una decisió de la gent d'Amèrica. Però sóc optimista sobre el resultat”, ha manifestat.

Sanders va predir l'estratègia de Trump

La reacció de Trump, inèdita en la història dels Estats Units, ha sigut sorprenentment pareguda a la que va pronosticar el senador demòcrata Bernie Sanders el passat 24 d'octubre en The Tonight Show, un late night de la cadena NBC. A una setmana de les eleccions, Sanders va alertar que si la votació en urna no era clarificadora des del principi, Trump podria autoproclamar-se guanyador abans del recompte i qüestionar després el vot per correu, que generalment es decanta del costat demòcrata, si no li fora favorable, en una estratègia per a conservar siga com siga la Casa Blanca.

“En aquest moment Trump diria: ‘Ho veieu? Us vaig dir que hi hauria frau. Us vaig dir que el vot per correu era fraudulent. I no deixarem el càrrec’. Això és una cosa que a mi i a molts ens preocupa”, va explicar el senador en horari de màxima audiència al presentador Jimmy Fallon.

També et pot interessar