Puig dona suport al manifest per l'economia castellonenca, que exigeix més ajudes
Reclamen al govern de Sánchez una excepcionalitat per a salvar la trava del pagament a proveïdors que bloqueja l'accés de la ceràmica a les ajudes estatals
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha compromés davant els sectors econòmics castellonencs a donar suport al seu manifest "pel manteniment de l'economia" davant el Ministeri d'Indústria i a reclamar una excepcionalitat per a salvar la trava del pagament a proveïdors que bloqueja l'accés de la ceràmica a les ajudes estatals.
Així ho ha manifestat Puig aquest dimecres en el Palau de la Generalitat després de reunir-se amb les entitats signants d'aquest manifest.
Per al president, el clúster del taulell de Castelló "va més enllà de les fronteres del sector" i el seu impacte "ha augmentat la renda per càpita en la Comunitat Valenciana", a més d'haver "augmentat les expectatives d'ocupació i prosperitat".
El cap del Consell ha indicat que la ceràmica "mai ha estat subsidiada, i ara té tot el pes de la legitimitat i justícia d'exigir un suport".
La Generalitat ha implementat mesures d'ajuda a través de préstecs en condicions avantatjoses amb l'IVF, però "la gran dificultat per al sector és la llei de morositat per a accedir a les ajudes estatals". Per això, ha constatat Puig, "insistim i reclamem una excepcionalitat perquè les ajudes arriben, més enllà que són encara insuficients".
Per part seua, el president de CEV Castelló, Luis Martí, ha indicat que el manifest està signat per 30 entitats que van "molt més enllà del sector ceràmic", perquè a més estan involucrats tant la universitat com el port, els col·legis professionals i la societat civil.
Demanen, ha dit Martí, "ajudes directes" per al sector ceràmic greument afectat per la crisi energètica amb una repercussió de 2.000 milions d'euros.
El sector, ha dit, "ha rebut 22 milions dins del reial decret d'ajudes i opta a part dels 450 milions a repartir entre els sectors gasointensius". Unes ajudes que no són suficients per al sector i que provoquen "desavantatge competitiu" amb competidors directes com Itàlia, que ha rebut una subvenció de fins al 40% de gas, i també amb els d'altres mercats com la Xina, l'Índia o els EUA, que paguen un preu molt inferior pel gas.
Per això, ha dit el representant de la CEV, el sector castellonenc, el quart productor mundial i segon exportador, "necessita unes ajudes que es justifiquen i són justes".
El manifest, ha explicat, es presentarà aquest dijous davant el Ministeri d'Indústria amb el suport de la Generalitat, un suport "que agraïm i sentim".