25 d'abril, el dia en què el poble valencià commemora una derrota
Cada 25 d'abril se celebra la batalla d'Almansa del 1707, que va comportar la pèrdua de les institucions i les lleis pròpies valencianes per orde de Felip V
La majoria dels territoris celebren les victòries en les guerres i pot cridar l'atenció que els valencians i les valencianes celebren el 25 d'abril, perquè justament el que es commemora és la derrota d'Almansa el 1707. Una derrota que va canviar el rumb de la història valenciana, però que serveix per a reivindicar el dret de no oblidar i sentir-se un poble amb unes senyes d'identitat pròpies, com ha explicat el divulgador i historiador Vicent Baydal en els informatius d'À Punt NTC.
Amb aquesta derrota, el rei borbó Felip V va derogar les lleis del territori valencià, els Furs, i va posar tots els mitjans per a aniquilar la identitat com a poble. L'ànim de destrucció va arribar a Xàtiva (Costera), ciutat que va ordenar cremar i va rebatejar amb el nom de San Felipe. Però lluny de voler oblidar aquesta derrota, els valencians i les valencianes la commemoren cada any. I a Xàtiva reivindiquen el seu dret de no oblidar amb el gest de posar cap per avall el quadre de Felip V.
El 25 d'abril, fins i tot, ha sigut declarat dia de les Corts Valencianes, i el primer que hi ha en entrar al Parlament valencià és justament un quadre que recrea aquesta derrota.