Els positius amb antígens a Catalunya s'hauran de comunicar a les farmàcies

Vora la meitat dels establiments farmacèutics de la comunitat autònoma estan donats d'alta en el sistema, que vol evitar que se sature l'atenció primària

Una farmacèutica atén una clienta a en un establiment a Catalunya
Una farmacèutica atén una clienta en un establiment a Catalunya / Europa Press

Les persones que donen positiu en covid-19 a Catalunya en un test d'antígens fet a casa (autodiagnòstic) hauran de comunicar el resultat a les farmàcies, que l'incorporaran en la història clínica del pacient i el notificaran al Departament de Salut. Aquesta és una altra de les novetats que deriva dels canvis que el govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat en l'estratègia de detecció precoç, vigilància i control de covid-19, obligats per l'explosió de contagis de l'última onada, amb l'objectiu de descongestionar l'atenció primària.

El nou protocol comporta importants novetats en el sistema sanitari estatal pel que fa al rastreig i tractament dels contagis, ja que a partir d'ara les PCR als ambulatoris es limitaran únicament als casos greus i als grups vulnerables. Això deixa fora del circuit de seguiment dels centres de salut el gruix d'infeccions —lleus i asimptomàtics—, a falta que la comissió de Salut Pública decidisca si s'haurien d'incorporar en l'estadística oficial de recompte i com es comunicaran. Catalunya ha passat al davant en aquesta qüestió i ha determinat aquest dilluns que seran les farmàcies les que s'encarreguen de notificar a la sanitat pública els positius d'autodiagnòstic.

En una roda de premsa conjunta, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, han presentat com serà la col·laboració entre les dues administracions per dur a terme el procediment. 

Per a alleugerir la càrrega d'uns ambulatoris saturats per l'explosió de contagis arran de la variant òmicron, Salut ha optat per aprofitar la xarxa que es va establir fa mesos per als tests supervisats en farmàcia i ampliar-la a les proves d'automostra que es fan a casa. Un sistema del qual formen part unes 1.300 farmàcies, el 40% de les 3.200 que hi ha a Catalunya, i que són les que ja tenen la capacitat d'introduir un positiu en els servidors de l'aplicació La Meva Salut. "És un canal més que ens pot facilitar molt la recollida de positius en un moment d'altíssima incidència, però és una mesura temporal, que no està pensada per a duració indefinida", ha destacat Craywinkel. 

Amb aquest nou protocol, una persona que done positiu en un test fet a casa i que no presente símptomes, o siguen lleus, ja no ha de contactar amb el centre d'atenció primària (CAP), sinó només telefonar a una farmàcia acreditada perquè s'introduïsca el contagi en el sistema. El ciutadà haurà de comunicar el DNI o número SIP, un telèfon de contacte i la marca del test d'antígens, sense necessitat d'aportar cap imatge del positiu: és suficient amb la paraula. "Funciona gràcies a la confiança", ha assenyalat Craywinckel, que ha recordat que des de fa una setmana el Departament de Salut ja dona validesa a un positiu per test d'automostra notificat per telèfon o per altres vies telemàtiques als ambulatoris i que aquests ja no ho corroboren amb una segona prova, precisament per a reduir el col·lapse. 

També et pot interessar

stats