Una teràpia amb excrements per a conscienciar sobre les estafes mèdiques
Zoom analitza la paròdia de dos biòlegs de la Universitat de València, que van difondre una falsa teràpia alternativa basada en femta, per tal de destapar les estafes de les pseudociències
Zoom ha arreplegat el testimoni de Fernando Cervera i Jorge Mariano Collantes, dos biòlegs valencians que van demostrar com és de senzill enganyar en temes de salut. Només van haver de crear un web sobre una teràpia inventada, el fecomagnetisme. Una terapia medicinal alternativa basada en la femta. La idea era fer una paròdia i desmuntar el negoci de les pseudociències.
El fecomagnetisme era una barretja entre l’homeopatia i el suposat efecte sanador dels excrements humans. Una proposta tan escatològica com extravagant que lluny de tirar arrere va aconseguir una gran quantitat d’interessats i va demostrar la vulnerabilitat de les persones malaltes, que desesperadament busquen solucions a una malaltia.
Es pot dir que es ven merda per a curar malalties i la gent s'ho creu
El treball d’aquests companys de facultat va consistir a revestir aquesta farsa d’una aparença de veracitat i d’un halo de “naturalitat”, sempre present en els productes d’homeopatia. El fet de ser un “producte natural” ja augmentava el màrqueting d’aquesta pseudoteràpia.
Altre dels fonaments imprescindibles per a dotar de seriositat l’experiment va ser inventar uns especialistes científics que refutaren el projecte. Com si d’un joc de paraules es tractara, a ritme de sarcasme, Collado i Cervantes barrejaren el nom i cognoms de dos famosos metges televisius, coneguts per la seua vessant còmica. Leslie Nielsen (Aterriza como puedas) i Hugh Laurie (Doctor House) foren els elegits que prestaren nom a dos reputats metges estrangers Leslie Laurie i Hugh Nielsen. La ironia va assolir el punt màxim quan triaren fotos d’arxiu aleatòriament i inventaren un currículum fals per a ells. La burla estava servida i el guió tancat. Acció!
Volíem demostrar com de senzill és ser enganyant, independentment de com de ridícula siga la idea
“Et demanen diners, no proves”
Un dels creadors, Fernando Cervera, destaca que en cap moment els demaren proves i assegura que en el món de la pseudoteràpia, la paraula prova es pot substituir fàcilment per la paraula diners.
Fins on pot arribar una estafa sense base científica?
Per molt ridícula que semble la idea, aquesta pseudoteràpia va resultar tan creïble que els seus creadors foren convidats a participar en la Fira Esotèrica i de Teràpies Alternatives de Madrid. L’entrada a la seua conferència sobre una teràpia inventada es cobrava a tres euros.
Teníem por que ens descobriren i pensaren que era una enganyifa, però el que ens trobàrem allí era molt pitjor
Els dos biòlegs van acabar revelant que la fecoteràpia era una falsedat i que l’havien creada amb l'objectiu de combatre les teràpies pseudocientífiques, confirmant així les escasses ferramentes de la ciutadania per a detectar l’estafes com aquesta.
Recupera ací el reportatge al complet.