Zoom | Ens vigilen?

Episodi 3 Temporada 4 62 min.
12

El Govern espanyol denuncia que han espiat el telèfon mòbil del President, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb el programa Pegasus. Segons els informes, Pegasus va extraure 2,6 gigues d’informació del telèfon del President i 130 megues del de Margarita Robles. Què podien incloure totes eixes dades? A què han pogut tindre accés?

Però no només membres del Govern han patit espionatge per Pegasus. Vora 60 representants del nacionalisme català i basc, amics i familiars, també foren espiats entre el 2017 i el 2020.

Si han aconseguit espiar fins i tot al President del Govern espanyol, qui diu que no ens poden espiar a qualsevol de nosaltres? I si, a més, ho feren amb el nostre consentiment?

En ZOOM parlarem de la possibilitat que ens espien a través dels nostres mòbils ja que, segons els experts, no cal ser polític, periodista o activista perquè la nostra privacitat estiga més exposada del que pensem.

Per a ser realment conscients de la informació que oferim debades i l’ús que en fan les empreses, hauríem de llegir la política de privacitat i els termes i condicions legals abans d’acceptar-los, però ho fem?

Segons l’OCU, l’Organització de Consumidors i Usuaris, majoritàriament no. el 88% dels usuaris ho signa sense haver-ho llegit abans.

Ens fixarem en les molletes de pa digital que cada dia deixem, sense ser-ne massa conscients. Podríem pensar que la nostra informació no té valor perquè no som “ningú”, però… les empreses de màrqueting digital paguen, i prou, per tindre les nostres dades i poder oferir-nos els productes que pensen que més ens agradaran. Encara que no només es poden utilitzar per a generar publicitat personalitzada, sinó també per a estafar-nos.

En ZOOM escoltarem tres casos d’estafa. En un, els ciberdelinqüents van suplantar la identitat de la víctima i van estafar-ne moltes altres. En un altre cas, la víctima va rebre un missatge, presumptament del seu banc, i quan va clicar l’enllaç li van furtar part dels seus diners. I un tercer cas en què els ciberdelinqüents van segrestar tots els arxius d’una universitat esperant-ne un rescat.

stats